Els músics celebren el seu dia: és Santa Cecília

Cada 22 de novembre es commemora Santa Cecília amb múltiples propostes musicals arreu de Catalunya

Si hi ha una cosa que mai pot faltar a la nostra vida és la música. I és que la música és quelcom que atreu moltíssimes persones, per molts motius, però principalment perquè ens genera emocions i sensacions que solament ella és capaç d'aconseguir.

És per això, que gaudir-la, practicar-la i respectar-la és fonamental per a una societat madura que ha estat capaç d'extreure'n el millor d'ella. No solament la gaudim en concerts, o practicant-la com a professió o en el nostre temps lliure. També és una poderosa eina en teràpies, i té mil facetes que molts cops desconeixem.

Sigui com sigui, aquest dimarts, 22 de novembre, és Santa Cecília, patrona dels músics i de la música.

Santa Cecília ha estat una de les santes més conegudes i venerades durant la història, i encara ho és avui dia. L'Església catòlica commemora aquest dia, el 22 de novembre, la mort de Santa Cecília, una dona de família noble que va morir entre els anys 180 i 230 dC després de ser torturada per defensar la seva conversió cristiana. Va ser l'any 1594 quan el papa Gregori XIII la va nomenar patrona de la música.

Pintura que representa la santa

Pintura que representa la santa

Una mica d'història

Part de la història de la santa es coneix per uns textos anomenats "Actes del martiri de Santa Cecília" que van aparèixer al segle V. En aquests documents s'indica com la jove es va convertir al cristianisme, i com els seus pares la van casar amb un jove pagà, a qui li va confessar la nit de noces que s'havia entregat a Déu.

De fet, s'apunta que mentre els músics tocaven a la boda, ella cantava a Déu en el seu cor. La història diu que va convèncer el seu marit de convertir-se també al cristianisme, però com no eren bons temps per als cristians a Roma, van ser condemnats a morir.

En el cas de Cecília, primer van intentar ofegar-la a les termes de casa seva, sense èxit. Posteriorment, van intentar tallar-li el cap, tres cops, amb una destral, però no ho van aconseguir, tot i que va quedar mal ferida, morint tres dies després. Per això molts cops es representa la figura de la santa ja morta amb un tall al coll.

Una d'aquestes figures és la que es pot veure en l'escultura de marbre de Stéfano Maderno que es pot veure a l'església de Santa Cecília a Roma, on se suposa que descansen les restes de la santa.

Per què és la patrona dels músics?

Com a filla d'una família noble, el més probable és que Cecília rebés ensenyaments musicals. Però el fet que fos nomenada patrona de la música es deu al fet que, en la traducció dels textos de l'època, Cecília va cantar a Déu en el seu cor el dia de la seva boda demanant-li que li permetés mantenir la seva virginitat.

Una altra tradició ve lligada a la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li.

A Igualada se celebra la Festa de Santa Cecília

A Igualada se celebra la Festa de Santa Cecília

Com se celebra?

Durant la història, la celebració de l'onomàstica de la santa va lligada a grans celebracions musicals, també a Catalunya. Així, són moltes les formacions musicals i els pobles i ciutats que coincidint amb el 22 de novembre organitzen concerts i actes populars amb la música com a protagonista.

Entre elles, per exemple, destaca la Festa de Santa Cecília a Igualada. Des del 3 de novembre, i fins al dia 30 del mateix mes, l'Ajuntament d'Igualada i agrupacions i entitats musicals preparen programacions i actes especials per commemorar aquesta data assenyalada. Consulta les propostes.

Però són molts els municipis que, durant aquests dies, ofereixen propostes musicals per honorar la patrona dels músics. Consulteu l'agenda del vostre municipi, i descobriu-les!

Més informació
 
Destaquem