Ja tenim aquí la primavera!

La nova estació comença a Catalunya aquest 20 de març

Després d'un llarg hivern, aquest dilluns, 20 de març, arriba la primavera, i la nova estació ja es fa sentir arreu de Catalunya amb camps florits, dies més llargs, i temperatures més agradables.

Oficialment, la primavera comença a les 22.24 hores d'aquest 20 de març, i durarà fins a les 16.58 hores del dia 21 de juny, coincidint amb el solstici d'estiu, i moment en el qual donarem la benvinguda al període estival. Això vol dir que tindrem 92 dies i 17 hores de primavera.

Una curiositat: el dia que comença la primavera, el que es coneix com l'equinocci de primavera, és el dia en el qual els rajos solars arriben directament a l'equador de la Terra, on fan un angle de 90 graus amb la superfície. Quan es produeix aquest fet, la durada del dia i la nit són molt similars.

Què ens espera aquesta primavera?

Durant els gairebé 93 dies que durarà la primavera, es produirà un eclipsi solar total el dia 20 d'abril. Però aquest no serà visible des de Catalunya. Només es podrà veure a Austràlia, el sud-est asiàtic i gran part de l'Antàrtida.

També hi haurà un eclipsi de lluna, i aquest, durant uns minuts, sí que es podrà veure des de Catalunya. Serà el dia 5 de maig, i serà visible a diversos països d'Àfrica, Àsia, Oceania i fins i tot Europa. Es tractarà d'un eclipsi penumbràtic, i per veure'l des de Catalunya, caldrà mirar cap a l'est, en el moment en què la lluna surti per l'horitzó, a les 20.55 hores. L'eclipsi acabarà a les 21.32 hores.

Però no tot són eclipsis, ja que la primavera ens portarà també les pluges d'estels dels Lírids (amb el seu punt àlgid pels volts de Sant Jordi) i els Aquàrids (amb el punt àlgid el 6 de maig).

I tornem a canviar l'hora...

Finalment, cal recordar que, amb la primavera, canviem a l'horari d'estiu. A les 2 hores del diumenge, 26 de març, passaran a ser les 3 hores. Això suposa que dormirem una hora menys aquell dia, però guanyarem una hora de llum solar a les tardes, ponent-se el sol sempre més tard de les 20 hores.

Benvinguda primavera!

Més informació
 
Destaquem