Les falles: una tradició ancestral que perdura

Declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, se celebren amb motiu del solstici d'estiu

Falta ben poc per donar la benvinguda a l'estiu, i ho fem celebrant la màgica nit de Sant Joan (tot i que el solstici és uns dies abans). I aquesta celebració està marcada de tradicions que es mantenen arreu del territori. Parlem de la Flama del Canigó, les fogueres de Sant Joan, i, com no pot ser d'altra manera, de les falles.

Avui ens centrem en aquestes últimes. La festa de les falles, que se celebra en seixanta-tres pobles dels Pirineus i Pre-Pirineus (34 de França, 17 de Catalunya, 9 d'Aragó i 3 d'Andorra) ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2015. Una tradició ancestral que es manté ben viva gràcies a la gent que ho fa possible.

La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l'actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.

Ens centrem en les festes de les falles que es mantenen fortament arrelades als pobles catalans. És una celebració ancestral dedicada al foc i al solstici d'estiu que serveix per donar les gràcies per les collites i espantar els mals esperits. En alguns pobles, la celebració comença uns dies abans del solstici d'estiu i s'allarga fins a mitjan juliol, en molts casos, coincidint amb la celebració de les festes majors dels municipis.

Però, que són les falles?

Les Falles són una torxa feta de fusta resinosa d'uns dos metres de llargària, que es fa amb trossos de teia de pi enganxats a un de pal freixe amb filferros i puntes. També hi ha una varietat de falles realitzades en una sola peça de pi treballat per tal que cremi amb força, s'anomenen Rantiners.

I com se celebra?

El dia de la celebració, quan es fa fosc, el foc baixa des de les muntanyes fins als pobles. Ho fa amb les tradicionals baixades de falles. Els fallaires, normalment joves solters, es desplacen a un turó o un indret elevat de la població (el faro) des d'on encenen les falles, que poden ser de diferents tipus segons el poble. Un cop enceses, les carreguen a les espatlles i, formant una serp de foc, baixen fins a la plaça del poble.

Un cop allí, la gent els rep amb alegria, música i festa, i es fa una gran foguera amb les restes de falles que han resistit la baixada, i comença la festa que pot durar tota la nit.

Quan se celebren aquest any?

Si parlem de la Vall de Boí, les Falles enguany se celebren al mes de juny, el dia 16 a Durro, el dia 23 a Boí, Casós, El Pont de Suert i Vilaller, i el 24 a Senet, i al mes de juliol, el dia 2 a Barruera, el 8 a Eril la Vall, el 14 a Taüll, el 21 al Pla de l'Ermita, i el 22 a Llesp.

A la Vall d'Aran, a Les i a Arties, es conserva la tradició de cremar un avet la vigília de Sant Joan. Es tracta d'un costum mil·lenari que es va cristianitzar, però amb orígens que se situen en una tradició cèltica. Són la Festa d'Eth Haro i d'Eth Taro respectivament.

Més informació
 
Destaquem