Ets un bon boletaire?

Repassem els 10 manaments del bon boletaire

A Catalunya, la tardor, és temps de bolets, i són moltes les persones que els caps de setmana, o dies lliures, aprofiten per anar al bosc a buscar-ne. Una activitat que mobilitza moltes persones, però que cal tenir sempre present que s'han de collir correctament, i respectar sempre l'entorn, sense embrutar, destrossar, ni malmetre la natura.

És per això que, per dur a terme aquesta activitat tan popular, i ser un bon boletaire que respecta la natura, els membres del fòrum de bolets.com i de catbolet.com van elaborar els "Manaments del bon boletaire", que recull un seguit de bones pràctiques a seguir per qualsevol boletaire.

Aquests són els deu manaments del bon boletaire:

  1. No arrenqueu bolets que no colliu. Si ho feu, que sigui amb una finalitat justificada.
  2. No colliu bolets en mal estat. Són llavors per al futur.
  3. Sigueu curosos a l'hora d'emportar-vos del bosc qualsevol residu que generem.
  4. Respecteu l'hàbitat i el medi. Cal deixar l'entorn com l'heu trobat, o millor.
  5. No llaurarem el sòl amb eines impròpies. Utilitzar rasclets, xarpells i eines similars, implica la destrucció del subsòl del medi i amb això, les arrels dels arbres, plantes i el miceli a través del qual neix el bolet.
  6. Respectar la calma de l'entorn natural sense crits ni accions innecessàries.
  7. Preserveu els indicis de propietat privada. Respecteu els filats, no pertorbeu la tranquil·litat del bestiar ni aparqueu en zones de prats ni pastures.
  8. Els boletaires han de ser responsables de la seva orientació i, mitjançant previsió prèvia, incorporar totes aquelles eines que ens puguin prevenir de qualsevol inclemència que pugui sorgir.
  9. Cal portar menjar i aigua, roba impermeable i d'abric, telèfons mòbils, localitzadors, sistemes d'ubicació, pot evitar i minimitzar qualsevol risc.
  10. Estimeu el bosc per sobre de totes les coses. Si ho feu, la resta de manaments es compliran sols aplicant el sentit comú.
Més informació
 
Destaquem