Quina és l'estrella que van seguir els Reis d'Orient?

La tradició diu que Ses Majestats van seguir una estrella per arribar a Betlem per adorar el nen Jesús

Ja s'acosta la nit més màgica de l'any, la de Reis. Una celebració d'origen religiós que any rere any omple de màgia, i de regals, cada racó de casa nostra. Enguany, però, la visita dels Reis està condicionada per la situació de pandèmia que s'està vivint. Amb tot, la màgia seguirà estant ben present. Coneixem una mica més que en sabem d'aquests tres personatges màgics.

Diu la tradició que els Reis d'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, van seguir una estrella per arribar a Betlem per adorar el nen Jesús. Una estrella que els va il·luminar durant els 83 dies de viatge. Però què era en realitat aquesta estrella?

Hi ha diverses teories, però probablement la més extensa és que es tractés d'un cometa, i no d'una estrella. Concretament, del cometa Halley, que es calcula que, per aquells temps, va passar molt a prop de la terra.

L'artista florentí Giotto de Bondone va representar aquesta estrella al voltant de l'any 1305 a l'obra anomenada Adoració dels Reis Mags, que es troba a la Capella Arena de Pàdua a Itàlia. El que va pintar, però, era un cometa, no una estrella, d'acord amb la característica cua que l'acompanya. Es creu que aquesta "estrella" era el cometa Halley que, la tardor de 1301, va il·luminar el cel d'Itàlia, i que va poder inspirar l'artista.

 

I no és descartable que fos precisament aquest element el que guiés els Reis d'Orient fins a Betlem, ja que, seguint el període d'aparició del Halley, aquest cometa s'hauria deixat veure a la Terra 12 anys abans del naixement de Jesús. I tenint en compte que el marge d'error és d'uns sis anys, la incògnita hi és!

Més informació
 
Destaquem