Arriba la disbauxa (adaptada) per celebrar Carnaval!

Des de Dijous Gras, i fins Dimecres de Cendra, són tradicionals les festes de Carnestoltes, enguany molt limitades pel coronavirus

Enmig d'un any que segueix sent ben atípic per la situació de pandèmia que vivim a Catalunya i arreu del món, aquest dijous, 11 de febrer, arrenca la que tradicionalment és la setmana més esbojarrada de l'any, la de Carnaval. Una celebració que enguany es veurà molt limitada per les restriccions establertes arreu de Catalunya per aturar l'expansió del coronavirus. De fet, són moltes les celebracions i festes que s'han suspès, però també hi ha molts municipis que han fet servir la imaginació per reconvertir la festa en format digital, o alguna de les seves activitats. No deixeu de consultar les agendes dels vostres municipis!

Però, què celebrem per Carnaval?

La celebració de Carnaval o Carnestoltes és una festa mòbil en el calendari, i és que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena un cop celebrat el solstici d'hivern. I també és una festa molt relacionada amb el cristianisme, ja que, caracteritzada per la disbauxa que genera, se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma.

Segons la tradició cristiana, els 40 dies que dura la Quaresma són dies de dejuni i abstinències, i, per exemple, no es pot menjar massa. És per això que, durant el Carnaval, hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que després no es podrà fer.

Dijous Gras és tradició menar botifarra d'ou i coca de llardons

Dijous Gras és tradició menar botifarra d'ou i coca de llardons

Com se celebra?

El cicle de Carnestoltes arrenca tradicionalment el Dijous Gras o Dijous Llarder, primer dia de Carnaval, que enguany és dia 11 de febrer. Aquest dia és tradició prendre la botifarra d'ou i truita, a més de coca de llardons. També és una jornada en la qual, tradicionalment, era costum celebrar àpats familiars que tenien per protagonista a tota mena de menges que combinen els ous amb la carn.

Després de gairebé una setmana de rauxa, durant la qual, quan la situació sanitària ho permet, se celebren rues, balls i tota mena d'activitats esbojarrades, la festa finalitza el Dimecres de Cendra, el primer dia de la Quaresma als calendaris litúrgics catòlic i anglicà. Una jornada que s'esdevé quaranta-sis dies abans del diumenge de Pasqua.

 

Aquest dia, en molts municipis de Catalunya, té lloc l'enterrament de la sardina, l'últim acte del Carnaval, que tanca tot el cicle de gresca. En origen, l'enterrament de la sardina el trobem a la tradició ja perduda de sortir als afores a berenar el darrer dia de Carnaval per tal de posar fi al període de festa.

L'enterrament de la sardina tanca el cicle de Carnaval

L'enterrament de la sardina tanca el cicle de Carnaval

Ara que ja sabem què se celebra, i com, gaudiu d'aquests dies de Carnaval respectant les mesures sanitàries per evitar l'expansió del coronavirus!

Més informació
 
Destaquem