Dilluns de matinada, toca mirar el cel: hi ha eclipsi de Lluna!

El moment més àlgid serà a les 6.11 hores, i es podrà veure des de Catalunya

Aquest mes de maig el cel ens té preparada una bonica sorpresa. I és que els més matinadors podreu gaudir d'un eclipsi total de Lluna la matinada del dilluns, 16 de maig. Així, sí els núvols ens ho permeten, podrem gaudir d'aquest fenomen astronòmic des de tota Catalunya!

Per gaudir-ne, però, caldrà matinar. El fenomen començarà a les 3.30 hores, i anirà en augment de manera gradual. Serà a partir de les 4.27 hores quan podrem observar com l'ombra de la Terra anirà tapant la Lluna. El punt àlgid, és a dir, el moment en el qual la Lluna està completament tapada, serà a les 5.30 hores, sent el punt màxim a les 6.11 hores, i s'estendrà aproximadament fins poc després, quan surti el Sol (cap a les 6.30 hores).

Un dels principals problemes a l'hora de gaudir de l'eclipsi serà el fet que es produirà quan falti molt poca estona per sortir el Sol. Això significa que la lluna estarà molt baixa en l'horitzó, per la qual cosa, caldrà buscar punts elevats per poder contemplar el fenomen.

Recordem també que, en tractar-se d'un eclipsi de Lluna, no és necessari fer servir cap mena de protecció per a la vista. L'eclipsi es podrà veure a ull nu.

 

Curiositat del fenomen: Lluna de Sang

La Lluna es torna vermella durant un eclipsi lunar. Un fenomen que es deu a la dispersió de Rayleight. La llum solar es refracta en travessar l'atmosfera terrestre, la qual cosa provoca que el cel sigui de color blau i que els capvespres siguin vermellosos. Però, a més, aquesta dispersió permet que part de la llum solar (aquella corresponent al color vermell), arribi a la Lluna. Aquesta llum vermellosa fa que la superfície lunar es tenyeixi vermell i d'aquí el nom de Lluna de Sang.

 
Destaquem