Celebrem la mare de Déu del Carme, patrona de la mar i dels pescadors

Molts municipis de la costa catalana viuen aquests dies la seva Festa Major

L'estiu és temps de Festes Majors arreu de Catalunya, moltes d'elles, coincidint amb els patrons dels diferents municipis. I al mes de juliol, hi ha una data assenyalada: el 16 de juliol, dia de la Mare de Déu del Carme, patrona de la mar i dels pescadors.

Així, als voltants d'aquesta data, molts municipis de la costa de Catalunya es vesteixen de gala per celebrar aquesta festivitat, sent la Mare de Déu del Carme patrona de moltes poblacions del litoral mediterrani. Entre les activitats tradicionals, destaquen les processons marineres, amb embarcacions de tota mena que s'arrenglen darrere la barca principal per portar la imatge de la Mare de Déu del Carme mar endins. És en aquest punt on es poden sentir les sirenes de les embarcacions sonar en homenatge a la verge.

També és habitual que es faci una ofrena floral llençant rams de flors a l'aigua, en memòria i homenatge de tots aquells que varen trobar la mort a la mar. I és que, a casa nostra, ella és la patrona de la mar i dels pescadors.

Quin és l'origen de la celebració?

Com passa en moltes ocasions, l'origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en una llegenda. Aquesta explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d'una tempesta terrible. Un dels mariners d'aquest vaixell, enmig de la desesperació, va sortir a resar arrencant-se l'escapulari de l'ordre Carmelita que portava, i llençant-lo al mar. Conta la llegenda que la tempesta es va aturar de cop.

La difusió d'aquesta llegenda va consolidar la Mare de Déu del Carme com a patrona entre els mariners i navegants.

Al segle XVIII l'almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat entre els seus homes i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la 'Stella Maris'. De mica en mica la devoció s'estengué entre els mariners i lentament va anar substituint a sant Elm, que tradicionalment havia estat el patró primigeni dels navegants i mariners catalans.

Festa del Carme a Cambrils FOTO Revista Cambrils

Festa del Carme a Cambrils FOTO Revista Cambrils

Com se celebra?

Com dèiem, molts municipis mariners celebren aquesta festivitat. A Barcelona la festa se celebra a la Barceloneta, el barri mariner per excel·lència de la ciutat, amb una festa organitzada per la confraria de pescadors del barri, que cada any el dissabte següent al 16 de juliol treu la imatge de la Mare de Déu del Carme en processó.

D'altra banda, cada diumenge més proper al 16 de juliol a Palamós celebren la Festa de la Mare de Déu del Carme, que compta amb una cercavila que acompanya la imatge de la verge des de l'església fins al port, on s'inicia una multitudinària Processó Marítima.

La celebració també arriba a municipis com Tarragona, Cambrils o La Ràpita, entre molts altres.

Més informació
 
Destaquem