És la Castanyada!

Les castanyes i els panellets són els protagonistes de la celebració

Catalunya celebra la nit del 31 d'octubre la castanyada. Una celebració que es remunta a finals del segle XVIII, Catalunya celebra la Castanyada, i que té uns orígens estretament lligats al dia de Tots Sants (1 de novembre), una festa dedicada al record dels avantpassats.

L'origen de la celebració cal buscar-lo en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s'assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.

Però la Castanyada no és solament nit de castanyes, sinó també la dels panellets. Uns dolços que també tenen un vincle molt estret amb la festa de Tot Sants, ja que eren una mena d'ofrena funerària que es feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l'àpat que es feia després de la mort d'algú de la família.

Amb els anys, però, la celebració ha agafat un caire més festiu. Les castanyeres surten als carrers i, tradicionalment, amics i familiars es troben per passar-s'ho bé i fer un bon sopar que per postres tindrà castanyes, moniatos, i evidentment també panellets. Enguany, però, aquestes trobades no són possibles com a conseqüència de les mesures decretades per aturar l'expansió de la Covid-19.

Halloween també se celebra a casa nostra.

Halloween també se celebra a casa nostra.

Una festa que conviu amb Halloween

La celebració de la Castanyada conviu a Catalunya des de fa anys amb el Halloween, una festa popular que compta amb diverses teories sobre el seu origen. El que sembla més versemblant ens remunta a la cultura celta en terres anglosaxones.

 

El dia 31 d'octubre se celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda la festivitat del Samhain, el déu dels morts. La creença era que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits.

Més endavant el cristianisme va marcar el primer dia de novembre com a dia de Tots Sants. Consegüentment, el 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots Sants. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant. La paraula prové, de la mateixa manera que la paraula moderna holy, de la paraula germànica khailag, d'on va sortir, finalment la paraula Halloween que utilitzen avui en dia per definir aquesta festa.

Actualment, la festa es nodreix de disfresses d'ànimes errants i esperits que vaguen durant la nit pels carrers de les ciutats. Una tradició que enguany també es veurà alterada per les mesures decretades per aturar la Covid-19.

Més informació
 
Destaquem