Tots Sants: el culte als morts

La festivitat se celebra a casa nostra el dia 1 de novembre

Com cada primer de novembre, aquest diumenge, 1 de novembre, a Catalunya se celebra la festivitat de Tots Sants. Una festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats i que està íntimament relacionada amb la festa que se celebra l'endemà, la del Dia dels Morts o Dia dels Difunts, el 2 de novembre. I és que, segons la creença tradicional, l'1 de novembre els vius visiten els morts, i el 2 de novembre, els morts visiten els vius.

La festivitat de Tots Sants és una de les més antigues en el món cristià. Per Tots Sants s'acosta el fred i els dies s'escurcen com més va més; i la natura, després de l'estiu, entra en una època de mort aparent. Per tot això, no és estrany que des de l'antiguitat moltes cultures instituïssin el dia de record dels morts entorn d'aquestes dates.

 

Tots Sants és dia de recordar els difunts. Per això hi ha el costum d'anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i ornar-la amb flors. Enguany, però, cal tenir en compte les mesures sanitàries establertes per aturar la Covid-19.

Gastronòmicament, un dels costums més característics de la festivitat és la castanyada, una trobada originàriament de caràcter familiar per a menjar castanyes torrades i moniatos, productes típics de la tardor. Són típics també els panellets. Un àpat que segueix de la vigília, quan se celebra la Castanyada.

Més informació
 
Destaquem