Canvi d'hora per adoptar l'horari d'estiu

El canvi es produeix la matinada de dissabte 28 de març a diumenge, dia 29

Ha arribat l'hora de fer canvi d'hora per adoptar l'horari d'estiu. La nit de dissabte, 28 de març, a diumenge, dia 29, s'avançarà l'hora. Així, quan siguin les dues de la matinada els rellotges s'hauran d'avançar a les tres.

 

Davant la situació de confinament de la ciutadania a causa de la Covid19, l'Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària (CARH) fa unes recomanacions, ja que l'adaptació al nou horari d'aquest cap de setmana, pot ser més llarga de l'habitual a causa de la disminució de les rutines socials, de l'exposició a la llum solar i de l'activitat física. En aquest sentit, recomana:

 
  • Procurar rebre el màxim de llum natural al matí i, a ser possible, sortir al balcó a prendre el sol una estona.
  • Procurar fer pautes d'exercici físic, en la mesura que es pugui, especialment al matí, i cada dia a la mateixa hora.
  • Desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l'adaptació més suau.
  • Es recomana procurar mantenir horaris regulars a l'hora de llevar-se, anar a dormir i de menjar per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son.
  • Evitar sempre aparells electrònics abans d'anar a dormir, especialment aquests dies, per no endarrerir encara més l'hora per poder agafar el son.
  • Evitar les migdiades i estimulants des de l'hora de l'àpat del migdia.

Per què es fa el canvi d'hora?

El canvi horari és una mesura que es realitza dos cops a l'any (març i octubre) i té el seu origen en la crisi del petroli de l'any 1974, amb l'objectiu de reduir el consum d'energia associat a la il·luminació artificial. La millora de les tecnologies d'il·luminació, amb solucions més eficients com les llums LED, ha minimitzat l'impacte del canvi d'hora sobre el consum d'energia.

Per contra, l'increment arreu d'Europa de la conscienciació ciutadana amb relació als efectes negatius d'aquest canvi d'hora sobre la salut de les persones i l'aparició els últims anys de diferents moviments d'arreu d'Europa havien impulsant la necessitat de debatre sobre aquest tema al conjunt d'Europa aplegats en una xarxa d'organitzacions que promouen la fi del "Daylight Saving Time (DST)".

 
Destaquem