La muntanya dels cent cims

Montserrat és un parc natural amb personalitat pròpia

 

La muntanya de Montserrat és un dels símbols culturals, espirituals i religiosos de Catalunya, un lloc on es puja per veure el santuari, la Moreneta i els nens de l'Escolania entonant el Virolai. Però Montserrat és també un parc natural amb personalitat pròpia: la que li donen les desenes d'agulles arrodonides que dibuixen la línia de cims.

 

A només mitja hora de Barcelona, el Parc Natural de Montserrat permet descobrir els capricis naturals de la pedra. Una pedra que coneixen bé els alpinistes del país, ja que si el Montseny és l'escola catalana d'excursionisme, Montserrat és una autèntica universitat pels escaladors. Les grans dificultats associades al rocam dels conglomerats i l'alçada de les agulles fan de «la muntanya dels cent cims», com la va definir Joan Maragall, un lloc mític pels amants de l'escalada, les vies ferrades i els barrancs.

 

El que potser no saps és que l'interior de Montserrat és tan espectacular com el seu exterior. Les Coves del Salnitre i la Cova Freda de Collbató són dues de les cavitats subterrànies més conegudes, però n'hi ha moltes més que podràs descobrir si t'hi deixes acompanyar per un guia especialitzat.

 

Santuari de Montserrat
Santuari de Montserrat | Cedida

 

  

A banda de la seva geologia extraordinària, el parc natural també té una flora i una fauna molt interessants. I el millor és que, per gaudir-ne, només has de seguir qualsevol dels camins, corriols i petits senders que recorren la muntanya. Amb un mínim de preparació física i certa experiència muntanyenca, podràs observar àligues perdiueres, falcons i abellerols, cabres salvatges, esquirols i fagines, i podràs detectar els rastres que deixen els porcs senglars, les genetes i els escurçons. Pel que fa al bosc, t'ho passaràs molt bé identificant les diferents plantes endèmiques que creixen, sota els alzinars i les rouredes, en cingleres i roquissars.

 

I, si necessites recuperar energies després de tanta activitat, tasta algunes de les especialitats dolces de la zona. Les més conegudes són el mató de Montserrat, les coques artesanes de Monistrol i els dolços de Collbató. Delicioses!

 

DESCOBREIX QUE BARCELONA ÉS MOLT MÉS

 
Destaquem