La Mussara, capçalera del riu Siurana, la Febró i avencs de la Febró

Ruta de senderisme per la capçalera del Siurana a cavall de les comarques del Baix Camp i del Priorat

El Palau Robert recomana aquesta ruta: La Mussara, capçalera del riu Siurana, la Febró i avencs de la Febró.

Llarga i esplèndida proposta de ruta per la capçalera del Siurana a cavall de les comarques del Baix Camp i del Priorat que, en època de pluges, té un atractiu afegit a la ja abundosa presència d'elements d'interès. El vessant occidental de les muntanyes de Prades està format per un conjunt de relleus tabulars, amb graderies de cingles d'aspecte accidentat i valls profundes, drenades per una munió de torrents i rieres que s'obren pas en l'argamassa calcària excavant congostos, creant tolls -gorgs- i salts d'aigua molt bonics. El riu Siurana, el cabal principal d'aquest entorn, neix a tocar de la Febró i aboca l'aigua a l'Ebre, 50 km després.

Els avencs de la Febró són l'indret més singular d'aquest entorn, un racó especial que tot practicant de l'excursionisme ha de conèixer -i respectar absolutament. Estan constituïts per un conjunt d'esquerdes d'origen tectònic i càrstic, disposades paral·lelament al cingle, la més gran i visitable d'uns de 260 metres de llargada i una mitjana de 6 metres d'amplada i 30 de fondària.

Ruta senyalitzada.

Carrer Majorr de La Febró. FOTO Catalunya Palau Robert

Carrer Majorr de La Febró. FOTO Catalunya Palau Robert

 • L'itinerari surt de la Mussara, ara un despoblat pertanyent al municipi de Vilaplana, a la comarca del Baix Camp. S'hi arriba per una desviació que es troba al punt km 21,3 de la carretera T-704, el vial que comunica Mont-ral amb la Febró. Hi ha un refugi de muntanya que ofereix serveis de restauració i pernoctació.
 • 0,00 km (968 m). Refugi de la Mussara. Espai d'aparcament. Se surt pel camí que neix arran de l'edifici en direcció SO, deixant el refugi a l'esquena i l'estacionament i la carretera d'accés a mà dreta (senyalització). Al cap de 200 m hi ha una desviació. Es pren el corriol de l'esquerra (S) que du a la punta de les Airasses (0,36 km, 993 m), mirador natural del Baix Camp, del Tarragonès i de les serres que tanquen la plana pel SO, per damunt de les quals, lluny, treuen el cap les puntes del Port. Al costat hi ha les ruïnes del Xalet de les Airasses edificat pel Centre Excursionista de Catalunya el 1926.
 • Es gira al N i es va fins a les restes de l'antic poble de la Mussara, del qual resta en peu una apuntalada església de Sant Salvador. Quan s'és al davant de la gran bassa que recull l'aigua per al bestiar es gira a l'esquerra, cap a ponent (senyalització). El camí va girant al NO mantenint la cinglera a l'esquerra. Es passa l'aljub o cisterna de la font de la Paula. Al punt 1,03 km (937 m) hi ha una desviació senyalitzada. Es continua recte, a N (per l'esquerra es baixaria a Vilaplana).
 • 1,40 km (952 m), 20 min. Carretera T-704 (senyalització). Es creua i es pren el corriol que, per l'altra banda i a tocar de la font i de les basses del Prat, desemboca en una pista ampla on es troba el sender PR C-87 (senyalització blanca i groga). Es continua cap a l'esquerra (O-NO).
 • 2,14 km (990 m), 33 min. Coll de l'Agustenc, cruïlla de camins. Cal girar a l'esquerra (O-SO) seguint els senyals blancs i vermells del GR 7, que s'ajunta al recorregut del PR (senyalització). De seguir recte, s'arribaria als avencs de la Febró pel camí que es farà servir a la tornada. Sempre cap a ponent, seguint el GR i mantenint l'altitud, es creuen els plans de la Pona.
 • 5,05 km (983 m), 1 h 15 min. La Punta, modesta elevació que marca l'extrem de l'altiplà de la Mussara. Es gira al NO i, fent ziga-zagues i creuant una tartera es baixa ràpidament la falda de la cinglera. Al fons es veuen els edificis del mas dels Frares, més enllà, la vall del Siurana, la població de Siurana coronada d'espais, de llum cenyida, segons els versos de Josep Carner i, com a teló de fons, l'esplèndida serra del Montsant.
 • 5,94 km (848 m), 1 h 30 min. Carretera T-704. Es creua i es continua cap a la dreta (N) durant 120 m fins a trobar l'entrada a la pista que du al mas dels Frares i als gorgs de la Febró (senyalització). Es deixa l'accés a la masia a l'esquerra i, seguint tothora les indicacions i senyals del GR, es baixa per la pista de mà dreta. Al cap d'1,4 km es creua el riu del Gorg.
 • 7,47 km (715 m), 1 h 51 min. Bifurcació senyalitzada. Es gira completament a la dreta (E) abandonant el GR 7 i seguint, a partir d'ara, el PR C-84. Als 150 m s'és damunt del gorg del Mas dels Frares, que forma part del conjunt dels gorgs de la Febró. Es creua el riuet de nou i, seguint el PR, es gira al N acompanyant, a certa alçada, el curs de l'aigua que discorre enfonsat entre cingleres.
 • 8,08 km (647 m), 2 h 0 min. Se surt en un camí ample que se seguirà recte. Aquí es conflueix amb el PR C-88 que, per la dreta, du a la Febró. Al cap de cent metres s'abandona la pista i el PR C-88 a mà esquerra; es continua en paral·lel al riu, avall i cap al N. Al mig quilòmetre el camí baixa arran d'aigua descrivint un semicercle.
 • 8,58 km (608 m), 2 h 7 min. La Gorguina, conjunt de cadolles, tolls on l'aigua engorjada forma petites cascades, tant amunt com avall del pas. Es creua el riu i es continua per l'altra banda (O) passant per sota del balç o penya-segat del Mas d'en Ribelles i abandonant el curs del riu del Gorg que, una mica més avall, fineix en el riu Siurana.
 • 9,33 km (630 m), 2 h 19 min. Es desemboca en una pista que se segueix cap avall (senyalització). Aquest camí, que mor arran de riu, prové d'un ramal principal que s'havia creuat abans i que comunica el Mas dels Frares i la Febró amb Arbolí. Al cap de 330 m (senyalització) es pren a la dreta (NO) una drecera que talla un revolt del camí Se surt en un replà, ja al final de tot de la pista. Es continua baixant pel corriol que desemboca en un altre camí, ja damunt mateix del riu Siurana.
 • 9,83 km (556 m), 2 h 27 min. Camí de la Febró a Siurana (senyalització) i recorregut del PR C-7, que es prendrà després d'anar a la confluència del Siurana amb el torrent de la Gritella, on s'aixequen les restes del molí de l'Esquirola. L'aiguabarreig queda a 300 m; allà, el PR C-84 que s'havia seguit fins aquí es troba amb el recorregut PR C-87.
 • Es torna a l'encreuament; ara se segueix riu amunt parant compte, a uns cinquanta metres, als senyals que indiquen el gual del Siurana. Es creua el riu i es continua pel camí de bast que durà a la Febró. A la dreta es constaten els efectes de la geodinàmica del riu sobre els penya-segats en diversos enderrocaments de grans dimensions, com l'anomenat dels Castellans, o en balmes espectaculars, com la Cova Serena.
 • 13,20 km (697 m), 3 h 22 min. Es conflueix amb la pista per on circula el PR C-88 i que s'havia creuat durant la baixada. Se segueix en la mateixa direcció, riu amunt, i s'arriba a la Febró.
 • 14,65 km (748 m), 3 h 46 min. La Febró, plaça Major. Hi ha un restaurant amb servei de bar. Es continua recte fins a la plaça de l'Església, on es gira a la dreta (S) i, passant pel mirador de l'U d'Octubre, se surt del nucli per un camí senyalitzat que baixa al fons del torrent i remunta fins a la carretera d'accés al poble, al costat de la font del Pubill (15,14 km). Des de l'altra banda del revolt on hi ha la font es pren un camí que se'n va en direcció SE cap als avencs de la Febró i la Mussara (senyalització). Se segueix la pista, ara senyalitzada com a PR C-87.
 • 16,44 km (823 m), 4 h 15 min. Es deixa la pista per prendre el corriol senyalitzat que puja decididament cap al SE, esquerra, pel grau dels Avencs. Cal estar atents a la propera desviació.
 • 17,18 km (977 m), 4 h 40 min. Accés als avencs de la Febró. S'ha de deixar el camí que es duia i prendre un corriolet a la dreta que de seguida baixa i, girant a l'esquerra, entra a la gran esquerda dels avencs. Durant l'espectacular i accidentat -però fàcil- trajecte es pot accedir a dues petites coves que es troben a la paret de l'esquerra (E). Als 250 m de recorregut s'arriba a un cul de sac d'on espot sortir emprant l'escala adossada a la paret de ponent, totalment vertical i no apta per a persones pusil·lànimes o no habituades a aquestes maniobres. En aquest cas, cal desfer el camí i retrobar l'itinerari on s'havia deixat. De nou al camí de la Mussara es va cap al S. El camí s'eixampla i esdevé una pista.
 • 18,06 km (990 m), 4 h 55 min. Coll de l'Agustenc, per on s'havia vingut a l'inici. Es desfà el camí fins a la font del Prat però, ara, se segueix recte i passada la bassa, es torna directament al refugi seguint els senyals del PR C-87.
 • 19,57 km (968 m), 5 h 16 min. Refugi de la Mussara, final del recorregut.

Més informació

Punta de les Airasses. FOTO: Catalunya Palau Robert

Punta de les Airasses. FOTO: Catalunya Palau Robert

 

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

 

 

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

 
Destaquem