De la Mare de Déu de la Pertusa al congost de Mont-rebei

Ruta de senderisme per la serra del Montsec fins al congost de Mont-rebei

El Palau Robert recomana aquesta ruta: De la Mare de Déu de la Pertusa al congost de Mont-rebei.

L'itinerari s'endinsa per feréstecs i escarpats paratges de la serra del Montsec fins al congost de Mont-rebei, espectacular engorjat que estreta el pas del riu Noguera Ribagorçana vora l'embassament de Canelles. Cal contemplar també l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa, del segle XI, i les ruïnes de l'antic castell del seu costat.

Ruta senyalitzada.

El Montsec de l'Estall i el Montsec d'Ares des de Corçà. FOTO: Catalunya-Palau Robert

El Montsec de l'Estall i el Montsec d'Ares des de Corçà. FOTO: Catalunya-Palau Robert

 

Per arribar al punt de sortida de l'excursió des de Balaguer, es pren la carretera C-12 en direcció N cap a Àger i, 2 km abans d'arribar-hi, es gira a mà esquerra (NO) per un desviament que porta a Agulló i, més endavant, a Corçà. Un cop en aquest poble, s'agafa una pista cap al NO fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Pertusa. Es pot estacionar el cotxe a la zona d'aparcament que hi ha davant.

  • 0,00 km (674 m). S'inicia l'excursió pujant a l'ermita de la Pertusa per un sender que baixa i puja per la carena rocosa. Al costat d'aquest temple romànic, es troben també les restes d'un antic castell medieval.
  • 0,48 km (674 m), 0 h 08 min. Un cop s'és de nou a l'aparcament, el trajecte segueix les marques blanques i vermelles del GR 1 (sender de gran recorregut) en direcció N.
  • 1,57 km (563 m), 0 h 24 min. Es creua el barranc de la Pardina, es passa la font i les ruïnes del mas del mateix nom (km 1,77, 582 m) i s'inicia una forta ascensió flanquejant per la serra del Mill tot fent algunes ziga-zagues fins als 804 m (km 3,47), màxima altitud assolida a l'itinerari.
  • 4,33 km (756 m), 1 h 10 min. Després de baixar a un petit coll del serrat del Seguer, es troba el petit refugi lliure del Mas de Carlets. Més endavant hi ha la font del Rajolí.
  • Es davalla fins als peus del congost de Mont-rebei i es remunta fins al pas excavat a la roca que el creua, ja al mateix engorjat (km 6,16, 544 m). Es flanqueja pels verticals penya-segats amb impressionants vistes de l'estret.
  • 6,68 km (523 m), 1 h 50 min. Es deixa un trencall a la dreta que porta a la cova de la Colomera. Es travessa tot el congost, que en alguns punts només té 25 m d'amplada amb parets de més de 500 m d'altitud i, més enllà, s'arriba a un pont penjant metàl·lic, a les 2 h i 15 min (km 8,00, 522 m).
  • Allarguem una mica més aquesta espectacular ruta fins a l'aparcament de la Masieta (km 9,71, 510 m), des d'on s'accedeix al congost venint del Pallars Jussà (cal veure l'itinerari De la Masieta al congost de Mont-rebei). Des d'aquí, es desfà el camí.
  • 18,93 km (674 m), 5 h 15 min. Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, punt de partida i final de l'itinerari.

Més informació

El Congost de Mont rebei i el castell de Girbeta al fons. FOTO: Catalunya-Palau Robert

El Congost de Mont rebei i el castell de Girbeta al fons. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

 
Destaquem