Has visitat mai un pou de gel?

A Solsona n'hi ha un al qual es pot accedir per gaudir d'una visita singular

Al municipi de Solsona hi ha molts indrets singulars per visitar. Un d'ells és el Pou de Gel, que es troba a l'entrada de la ciutat pel Portal del Pont. Es desconeix la data de construcció del pou, però apareix documentat entre 1757 i 1791 en una sèrie de contractes d'arrendament, tant del pou com d'altres serveis de la ciutat com la comercialització de l'oli, del molí o de l'hostal.

La construcció té una estructura de planta circular coberta amb una cúpula, que servia per emmagatzemar el gel obtingut del riu Negre o del forat de la Bòfia. La poua té uns 9,40 metres de profunditat, i hi ha dos passadissos adjacents en forma de L sota la superfície.

 

S'utilitzà des del segle XVII al XIX quan, durant els mesos més freds, el gel s'hi emmagatzemava i es conservava a l'interior, i es comercialitzava des de la primavera fins a Tots Sants. Al segle XIX, quan el gel artificial s'introdueix a Catalunya i el comerç del gel natural decau, va ser quan aquest pou va quedar en l'oblit.

Imatge del Pou de Gel de Solsona

Imatge del Pou de Gel de Solsona

 

No va ser fins a principis del segle XXI quan es va excavar la zona del pou i es va realitzar un projecte de museïtzació de les restes trobades.

Actualment, el pou es pot visitar els dissabtes d'11 a 12.30 hores i de 17 a 18.30 hores, i els diumenges i festius, d'11 a 12.30 hores. A més, es fan visites guiades d'uns 30 minuts de durada a les 12.30 i a les 18.30 hores els dissabtes, i a les 12.30 i a les 13 hores els diumenges. El preu de l'entrada general és de 3 euros, i hi ha diferents descomptes (a consultar).

Més informació
 
Destaquem