El Ball de Gitanes de Carnaval a Sant Cugat, una tradició que se supera en cada edició

El tradicional ball popular es dansa cada dissabte de Carnaval a la plaça d'Octavià

La celebració de Carnaval té associades diferents tradicions arreu del territori que s'han mantingut amb el pas dels anys esdevenint cites ineludibles any rere any. És el cas del Ball de Gitanes del Carnaval de Sant Cugat del Vallès, que no solament ha perviscut al pas dels anys, sinó que, en la darrera dècada, ha agafat una forta embranzida esdevenint un dels actes més multitudinaris de l'any a la ciutat vallesana.

El Ball de Gitanes és una dansa tradicional vallesana amb uns orígens que es remunten al segle XVII, tal com explica l'historiador local Guillem Vila Galceran, qui detalla que el ball prové de les ballades que feien els gitanos en les celebracions dels seus casaments.

Tot i ser un ball típic del Carnaval, sempre s'havia ballat per Festa Major i per la Festa de Tardor. No fou fins a l'any 1995 que l'Esbart de Sant Cugat recuperà el ball el dia de Carnaval. Inicialment el ballava només l'Esbart, però a partir del 1999 s'obrí la participació a tothom qui volgués aprendre'l.

Des de fa més de deu anys, la Comissió del Ball de Gitanes manté aquest esperit, fent una crida, mesos abans, a tots aquells santcugatencs i santcugatenques que el vulguin ballar. Després de mesos d'assaig, el dissabte de Carnaval surt a la plaça d'Octavià, la plaça principal de la ciutat, i any rere any, se supera el nombre de participants. En l'edició d'enguany, seran més de 400 els balladors que sortiran a la plaça el migdia del 22 de febrer, una xifra que ha esdevingut rècord.

Un ball que any rere any té més adeptes i que no deixa ningú indiferent per la seva força. No deixeu de gaudir-lo! Un compartim el vídeo de l'edició de 2019 perquè n'agafeu més ganes!

 
Destaquem