Carles Fontserè, l'artista que va passar els seus últims anys al Pla de l'Estany

Catalunyamagrada.cat

 

Nascut a Barcelona el 9 de març de 1916, Carles Fontserè fou l'últim gran referent del cartellisme de la Guerra Civil. Escenògraf, fotògraf, dibuixant de còmics i pintor, amb 15 anys ja es dedicava professionalment a l'art. Als 20 va pintar el famós cartell Llibertat!.

 

Les primeres il·lustracions les publicà en revistes com ara Reacció. L'any 1932 col·laborà en la campanya electoral de la dreta catalanista, tot i que la seva tasca més activa tingué lloc durant la Guerra civil espanyola, amb cartells per a la UGT, la CNT, la FAI o el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM).

 

Durant la Guerra Civil s'allistà a les Brigades Internacionals, tot combatent a l'Ebre. La guerra interromp la seva activitat artística, i, després de la derrota republicana, va passar per camps de concentració francesos.

La seva carrera artística el va portar a l'exili, va viure a París, Mèxic i Nova York. Quan va residir a França va crear dibuix i pintures i també escenografies teatrals. En l'etapa a Nova York, entre el 1949 i 1973, va crear còmics, pintures, dissenys de cartells i es va encarregar de la direcció artística d'una revista. En aquesta etapa també va treballar com a taxista. Es va casar, a Nova York, amb Terry Broch, qui esdevingué el seu puntal en la seva vida personal i artística.

 

L'any 1973 Fontserè va retornar a Catalunya, amb la seva dona Terry, per instal·lar-se definitivament a la masia de Can Tista, a Porqueres. Allí, l'artista va crear el seu estudi, on va poder elaborar els tres volums de memòries on descriu les aventures i desventures de la seva vida acompanyat de cites bibliogràfiques que doten les memòries d'un valor històric inqüestionable.

 

També va participar en la reorganització després de la dictadura de l'Ateneu Enciclopèdic Popular, i el 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de Generalitat de Catalunya.

 

Fontserè va morir el 4 de gener de 2007 a Porqueres.

 
Destaquem