Crema de Carxofes

Cuina

Receptes d'hivern: Crema de carxofes

La carxofa és el producte estrella del mes de gener a Catalunya

Ja ha arribat el mes de gener, just hem acabat les festes nadalenques, i és hora de recuperar, a poc a poc, la normalitat, també a la taula! I que millor que recuperar-se dels excessos d'aquestes dates que gaudint dels productes de temporada del mes de gener a Catalunya.

Avui parlem de les carxofes, que són les reines indiscutibles del mes de gener. El primer que hem de destacar és que la carxofa conté molt poques calories i té propietats diürètiques, per la qual cosa són perfectes per netejar l'organisme després de dies d'àpats intensos.

A més, conté molts nutrients necessaris per al cos, com són Vitamines del grup B, Vitamina A, ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi. També conté proteïnes i hidrats de carboni i mucílags (fibra soluble), i àcids, com el cafeoilquínic i el dicafeoilquínic, el cafeic, l'oleic, el linoleic i el pantotènic.

Tot això aporta molts beneficis a l'organisme. La carxofa és bona per als problemes digestius i metabòlics, gràcies a la fibra soluble que aporta. És depurativa, regula el trànsit intestinal i enforteix el sistema immunitari. També és bona per les cefalees i per controlar el colesterol, a banda de ser antioxidants i estimulen el cor.

Protegeix el fetge i contribueix a la seva recuperació en casos de malalties hepàtiques. Afavoreix la funció biliar gràcies als àcids cafeic, oleic i linoleic i l'àcid cafeoilquínic estimula producció de bilis, entre altres.

El gener és temps de carxofes

I ara que ja sabem tot això, avui cuinem Crema de carxofes.

INGREDIENTS:

  • 10 carxofes
  • 1 all porro i 1 ceba
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal marina i pebre negre
  • Caldo de Carxofa Ecològica Natural

ELABORACIÓ:

  • Comencem per netejar i pelar la ceba, i la tallem a quarts.
  • Fem el mateix amb l'all porro i el tallem a rodanxes.
  • Netegem també les carxofes, partint els cors en sis trossos.
  • Posem al foc una olla amb un bon raig d'oli, i saltem la ceba i el porro amb una mica de sal.
  • Passats 10 minuts, afegim els cors de carxofa amb una mica de pebre negre, i ho saltem tot junt 5 minuts.
  • Tot seguit, afegim el brou de carxofa natural (ha de cobrir tres quarts de les verdures).
  • Ho coem a foc mitjà 10 minuts amb l'olla tapada.
  • Passat aquest temps, triturem tota la barreja fins que quedi una crema homogènia.

I ja la tenim a punt per servir!