Receptes d'hivern: Escudella de fesols

Els plats de cullera són ideals per entrar en calor quan el fred s'intensifica a Catalunya

Quan els dies són gèlids, com està passant darrerament a Catalunya, no hi ha res millor que un bon plat de cullera per entrar en calor. Els protagonistes d'avui són els fesols, un llegum que, com la resta, són la base de l'alimentació saludable, i un autèntic tresor pel seu valor nutricional.

Els fesols contenen principalment hidrats de carboni complexos, que ens aporten energia de llarga durada i que tenen un efecte saciant. Aporten una quantitat important de proteïnes, però val a dir que són deficients en aminoàcids ensofrats i tenen poc triptòfan.

També cal destacar el seu contingut en fibra soluble i insoluble, que ens ajuda a millorar el restrenyiment, impedeix l'absorció intestinal del colesterol, disminueix el risc de càncer d'origen gastrointestinal i actua de probiòtic de la flora dels budells. Igualment, és un llegum molt ric en minerals com el potassi, el ferro i el magnesi.

I ara que sabem tot això, avui preparem Escudella de fesols.

INGREDIENTS:

  • 1 pot gran de fesols
  • 1 litre i mig de brou de verdures
  • 1 rodanxa gruixuda de carabassa pelada
  • 1 all porro
  • Fulles d'api
  • Mandonguilles
  • Oli d'oliva i sal

ELABORACIÓ:

  • En una olla gran, posem un raig d'oli i l'escalfem.
  • Mentrestant, netegem l'all porro i la carabassa, i els piquem ben fins amb la picadora.
  • Afegim les verdures picades a l'oli ben calent, i ho enrossim lleugerament.
  • Incorporem el brou de verdures.
  • Mentrestant, passem els fesols per l'aigua.
  • I en una paella, enrossim les mandonguilles.
  • Quan bulli el brou, incorporem els fesols, i ho deixem bullir uns deu minuts.
  • Posem llavors les mandonguilles, i deixem que bulli tot junt deu minuts més.
  • Mentre es cou, piquem les fulles d'api.
  • Quan apaguem el foc, les incorporem a l'olla, i corregim de sal, si és necessari.
  • Ho barregem tot bé, i ja està a punt per servir ben calent!
Més informació
 
Destaquem