Sopa de galets

Cuina

3 receptes per un Nadal tradicional

La sopa per Nadal, el pollastre al forn, o els canelons per Sant Esteve són tota una tradició a Catalunya

Ja falta poc per celebrar Nadal, i una de les característiques d'aquestes festes són els àpats familiars i amb els amics. Hi ha múltiples opcions per gaudir del menjar durant aquests dies, per a tots els gustos. Però hi ha tres plats que són tota una tradició per Nadal a Catalunya.

Parlem de la sopa de galets i carn d'olla, el pollastre de Nadal al forn, i els canelons per Sant Esteve.

Compartim les receptes perquè ho tingueu tot a punt per a les festes!

Sopa de galets per Nadal



SOPA DE GALETS I CARN D'OLLA

INGREDIENTS (per a 4 persones):

  • Mitja gallina
  • 3 óssos de vedella
  • 3 peus de porc
  • 200 grams de cansalada viada
  • 100 grams de carn de porc
  • 200 grams de botifarra de perol
  • 200 grams de botifarra negra
  • Mitja col
  • 2 pastanagues
  • 1 nap
  • 6 litres d'aigua
  • 100 grams de galets
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre negre

ELABORACIÓ:

  • En primer lloc, preparem el brou per fer la sopa. Així, rentem bé la carn i la bullim lleugerament.
  • En una olla gran, posem tota la carn menys les botifarres i el nap amb 6 litres d'aigua.
  • Ho deixem coure a foc lent unes 4 hores.
  • Passat aquest temps, afegim la col i la pastanaga, i també les botifarres.
  • Ho deixem coure tot junt uns 20 minuts més.
  • Quan estigui cuit, retirem la carn d'olla i les verdures, i ho trossegem tot.
  • Ara, salpebrem el brou, i coem els galets 10 minuts.
  • Afegim a la sopa la carn i les verdures esmicolades, o en podem fer pilotes, i afegir-les.

I ja està a punt per servir!

Pollastre de Nadal

POLLASTRE DE NADAL AL FORN

INGREDIENTS:

  • 1 pollastre de pagès sencer net
  • 2 cebes
  • 1 beina de canyella
  • 1 raig de conyac
  • Oli
  • Llard
  • Sal i pebre negre
  • Herbes aromàtiques
  • Fruites variades (préssec sec, panses, prunes seques remullades, orellanes...)

ELABORACIÓ:

  • Mentre escalfem el forn, comencem per untar el pollastre amb llard.
  • El salpebrem i el posem en una rostidora fonda, prèviament untada amb oli i llard.
  • Posem també les herbes aromàtiques i un tros de la beina de canyella.
  • Afegim les cebes tallades a quarts.
  • Acabem els condiments posant un bon raig de conyac.
  • Posem el pollastre al forn amb la rostidora tapada.
  • El coem entre 2 i 3 hores (es calcula una hora per quilo de pollastre).
  • Mentre es va coent, preparem les fruites amb les quals volem acompanyar el pollastre.
  • Passat el temps de cocció, comproveu si està al punt, però una estona abans, afegiu les fruites.

I ja està a punt per a les festes!

Uns canelons de Sant Esteve. FOTO: Cedida

CANELONS PER SANT ESTEVE

INGREDIENTS:

  • 500 grams de carn de vedella
  • 500 grams de carn de pollastre
  • 500 grams de carn de porc
  • 1 llauna de foie-gras
  • 2 pastanagues
  • 2 cebes
  • 1 cabdell d'alls
  • 100 grams de tomàquet fregit
  • 5 cullerades de farina
  • Beixamel
  • Formatge ratllat
  • Farigola, romaní, sal i pebre

ELABORACIÓ:

  • Netegem i pelem la pastanaga i la ceba i l'especiem juntament amb la carn.
  • Posem un rajolí d'oli i ho fornegem tot junt a 150 graus durant una hora.
  • Un cop cuit, piquem la carn i les verdures sense que quedi massa petit.
  • Tallem mitja ceba a quadrets i la sofregim amb el suc de coure la carn fins que quedi transparent. Afegim el tomàquet, la carn triturada i el foie-gras.
  • Incorporem la farina sense deixar de remenar, i després la llet.
  • Quan la pasta es desenganxi de la paella, ja estarà llesta.
  • Tot seguit, s'ha de bullir la pasta i després deixar-la reposar en aigua freda, per assecar-la posteriorment amb un drap de cuina.
  • Anem farcint els canelons i col·locant-los en una safata de forn fregada amb oli d'oliva.
  • Quan la safata estigui plena, cobrim els canelons amb beixamel i hi posem formatge ratllat a sobre.
  • Fornejar fins que es gratinin.

I llestos per servir!