De ruta pels entorns de Santes Creus pel GR 172

Excursió a peu per endinsar-se pel paisatge de l'Alt Camp, al voltant del monestir de Santes Creus

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Entorns de Santes Creus pel GR 172.

Ruta per complementar la visita al monestir de Santes Creus i endinsar-se pel paisatge característic de l'Alt Camp. Discorre per pistes de terra entre vinyes, oliveres i ametllers. Si es fa a la tardor, es podrà gaudir de la verema i de l'espectacle de contemplar les vinyes amb la fulla vermella.

Ruta senyalitzada.

Aiguamúrcia. Santes Creus. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Aiguamúrcia. Santes Creus. FOTO: Catalunya-Palau Robert

 

S'arriba a Santes Creus per l'AP-2 (sortida 11) i, tot seguit, per la carretera TP-2002 que passa per Vila-rodona i accedeix al monestir. Se segueixen les indicacions que porten a Santes Creus. Es pot aparcar a la mateixa plaça del monestir (Sant Bernat) o bé a la zona d'estacionament que hi ha al mur que l'envolta. A la plaça de Sant Bernat, hi ha l'entrada del monestir, l'ajuntament i l'oficina de turisme.

  • 0,00 km (313 m). Es parteix de la plaça de Sant Bernat. Mirant la façana del temple, al cantó esquerre de la plaça es veu un túnel: es continua passant per sota seu (carrer de la Ferreria) a través d'un carrer estret amb un pendent lleuger que permet sortir del recinte monàstic. Se surt al carrer de Pere el Gran, es puja fins a la carretera i se segueix baixant per aquesta a mà esquerra. Als 100 m, hi ha una pista cimentada que ascendeix a mà dreta amb senyals del GR 172 que duu al Pont d'Armentera: cal prendre-la.
  • 1,30 km (327 m), 0 h 22 min. Bifurcació: es pren el camí de la dreta que puja seguint la senyalització del GR 172. Al cap de 2 min, dalt de la pujada, hi ha un senyal que indica l'església de Montagut: es continua pel camí de l'esquerra que s'hi dirigeix.
  • 3,60 km (422 m), 0 h 53 min. Bifurcació: es continua pel camí de l'esquerra en direcció a l'església de Montagut.
  • 3,75 km (413 m), 0 h 55 min. Cruïlla de tres camins: s'abandona la senyalització que se seguia i es pren el camí que davalla immediatament a l'esquerra.
  • 5,50 km (339 m), 1 h 22 min. Bifurcació. Se segueix pel camí que remunta a l'esquerra. A partir d'aquí es retroba la senyalització del GR 172.
  • 6,80 km (327 m), 1 h 42 min. S'arriba a una nova bifurcació i se segueix pel GR 172 en direcció a Santes Creus. Des d'aquest punt, es refan els 1300 m inicials de la ruta.
  • 8,07 km (313 m), 2 h 00 min. Tornada a la plaça del monestir. Fi del recorregut.

Més informació

Aiguamúrcia. Camí del GR 172 prop de Santes Creus. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Aiguamúrcia. Camí del GR 172 prop de Santes Creus. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 

 
Destaquem