Ruta: Del Bruc a Collbató

Senderisme per una dels itineraris difosos pel Patronat de la Muntanya de Montserrat

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Del Bruc a Collbató.

Aquest recorregut podria anomenar-se camí de l'oli, atès que el podem començar a la plaça/carrer de la Parròquia, on hi ha un trull encara en ús. Aquesta ruta forma part del conjunt d'itineraris difosos pel Patronat de la Muntanya de Montserrat.

Ruta senyalitzada.

El Bruc. Santa Maria. FOTO: Catalunya-Palau Robert

El Bruc. Santa Maria. FOTO: Catalunya-Palau Robert

 

  • Sortim de la plaça de l'Ajuntament en direcció ascendent i agafarem el segon carrer a la dreta, just davant de l'escola en direcció Can Salses, tal com indica la senyalització local. Fem la baixada i després seguirem recte pel carrer pavimentat ascendent.
  • Girem a l'esquerra en un revolt molt tancat de 180º i, tal com indica la senyalització del Parc, seguim per la pista pavimentada i més endavant ja de terra en direcció sempre a Collbató. Deixem a la nostra dreta la urbanització Mas Grau i un xic més endavant i a l'esquerra el Mas Can Rovira entrant ja a la pista forestal. En 20 metres trobem una cruïlla a la dreta que ens durà a Can Salses, l'agafem.
  • Després d'uns revolts arribem a Can Salses. Des d'aquest mas ja es veu la restaurada casa i finca del Castell i unes àmplies vistes de la cara sud dels Frares Encantats. D'aquí davallem cap a la llera del torrent de les Comes on es troba l'antic Pou de Glaç del Castell.
  • Caminem uns metres pel torrent fins que trobem un camí ascendent a l'esquerra, l'enfilem i, al final de la pujada, ens trobem un immens camp d'oliveres de les varietats Vera i Palomar. Al final dels camps topem amb una cruïlla senyalitzada, girem 90º a l'esquerra i seguim recte. Des d'aquí podem gaudir d'una bonica vista de la zona del Faraó.
  • Ens acostem a les roques del massís deixant enrere els camps d'oliveres i prenem el camí de la dreta amb una curta però forta pujada. Seguim per la pista ampla i planejant fins a l'enrunada ermita de la Mare de Déu de la Font, que pertany a la finca de Can Jorba.
  • A tocar, tenim el Mas de Can Jorba, amb una gran esplanada en el pla inferior. En un extrem hi ha un dipòsit d'oli excavat en una roca i tancat amb una portella de ferro. Abandonem Can Jorba per la pista més propera a la muntanya en direcció a Collbató.
  • Ara el camí és ample i plàcid, envoltat de pi blanc i alzina. Ben aviat i a l'esquerra, trobem l'inici del popular camí dels Francesos. La pista ens duu fins al conegut restaurant de la Vinya Nova. Deixant el Mas a l'esquerra, avancem recte i paral·lels al massís fins al darrer aparcament del restaurant i fins a trobar novament la senyalització del Parc.
  • Deixem la Vinya Nova, sempre per la pista que voreja el peu de la muntanya, i ens dirigim ara cap al pla de la Mònica, on arribem en uns 15 minuts, després de creuar el torrent del Pont i el que baixa del sector de les Artigues.
  • Entre el torrent del Pont i el camí de l'Artiga Baixa, que enfila amunt just al pla de la Mònica, tenim l'important conjunt rocós dels Pollegons, que dóna forma a aquesta part de Montserrat. Seguim la pista i anem deixant diverses pistes a la dreta que duen al Bruc Residencial.
  • Seguirem fins a una cruïlla senyalitzada de quatre camins, a la nostra esquerra el camí de les Bateries i a la dreta el camí de l'Oli. Avancem recte per la mateixa pista fins a visualitzar les primeres edificacions de Collbató, que pertanyen al carrer Pau Bertran del municipi. Continuem baixant per aquest carrer el qual ens durà al centre de la Vila i a la fi del recorregut.

Més informació

Collbató. Església parroquial de Sant Corneli. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Collbató. Església parroquial de Sant Corneli. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 
Destaquem