Itinerari de Sant Beado. De Cerbi a Sant Beado i les bordes d'Aurós

Ruta fàcil a peu pel Parc Natural de l'Alt Pirineu

Itinerari senyalitzat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu que, des del bonic poble de Cerbi, s'enfila a l'ermita de Sant Beado. El temple, del s. XI, situat als inicis de la carena de la serra Mitjana, ofereix una fantàstica panoràmica de la vall del riu d'Unarre així com de la zona est del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El camí de baixada de l'ermita al riu d'Unarre té algun tram aeri i rocallós, en què hi ha instal·lada una cadena per assegurar-ne el pas. La ruta està ben senyalitzada amb franges de color groc.

Ruta senyalitzada.

Se surt del poble de Cerbi. Per arribar-hi des de Sort, cal prendre la carretera C-13 en direcció N fins a l'entrada sud d'Esterri d'Àneu, al punt quilomètric 159, i, just abans d'entrar-hi, trencar per una carretera secundària que voreja el poble per la dreta (NE) fins a travessar la Noguera Pallaresa. Un cop a l'altra riba, es deixa de seguida una carretera que planeja a la dreta i es pren la que puja cap al SE, que fa un parell de marrades i entra a la vall prenent direcció nord. Es passen els pobles d'Unarre i d'Aurós i es deixa un trencall a la dreta que mena a Gavàs. De seguida s'accedeix al nucli de Cerbi, on, tot just entrar, després de deixar una bonica font a la dreta, hi ha una zona d'aparcament i l'inici de l'itinerari.

  • 0,00 km (1.421 m). Es parteix per l'esquerra d'un plafó informatiu de rutes senyalitzades pel Parc Natural de l'Alt Pirineu. Al cap de pocs metres, es veu l'església de Sant Cerni. Es gira a la dreta (NE) remuntant pel carrer de les Campanes, que passa per l'esquerra del temple, i se surt del poble.
  • 0,12 km (1.442 m), 0 h 03 min. Es desemboca a una pista que planeja. Cal seguir-la per la dreta en el mateix sentit de la marxa (NE) cap a Sant Marcel i Sant Beado (rètol indicador).
  • 0,96 km (1.444 m), 0 h 15 min. Poc abans que la pista arribi planerament al riu d'Unarre, es trenca per un camí senyalitzat de l'esquerra en direcció nord-est i, poc després, nord, cap a Sant Beado (rètol indicador). El camí puja suaument resseguint la vall que marxa cap al nord amb el torrent de Sant Beado al fons.
  • 2,15 km (1.616 m), 0 h 45 min. Es travessa el torrent de Sant Beado per un petit pont i s'inicia l'ascensió per l'altre vessant fent algunes marrades fins que el camí tomba en direcció SE i accedeix a l'ermita.
  • 2,57 km (1.676 m), 0 h 56 min. Ermita de Sant Beado, ubicada a la carena que baixa de la serra Mitjana, en un balcó natural privilegiat. Se segueix per l'altra banda prenent un senderó menys fressat, però també senyalitzat amb una franja groga, que davalla en direcció NE.
  • 2,71 km (1.659 m), 1 h. Es passa per una zona rocallosa un xic aèria: una cadena fixada a la roca n'assegura el pas. Cal continuar pel camí, que descendeix un xic per després anar remuntant progressivament fins a fer algunes marrades. Se segueixen sempre les franges grogues, que n'indiquen el punt de pas.
  • 3,57 km (1.751 m), 1 h 25 min. Es desemboca a una pista forestal, protegida per un filat: s'hi entra entre els dos troncs d'un bedoll, que fa de porta natural. Cal prendre-la a la dreta (NE), de baixada, i creuar en pocs metres el riu d'Unarre pel pont de Graus. Es continua per la pista baixant suaument ara en direcció sud, es fan un parell de marrades i, gairebé al fons de la vall, havent deixat a mà dreta (O) les bordes d'Aurós, es troba una bifurcació.
  • 6,11 km (1.441 m), 2 h. Bifurcació de pistes. S'agafa la de la dreta (NE) en direcció a Sant Marcel, Sant Beado i Cerbi (rètol indicador). Poc més endavant, es deixa una petita desviació a mà dreta, de seguida es travessa el riu d'Unarre i es torna al punt on s'ha pres el camí de pujada cap a Sant Beado (km 6,48, 1.444 m, 2 h 05 min): des d'aquí, cal desfer el camí de l'anada per la pista fins a Cerbi.
  • 7,45 km (1.421 m), 2 h 25 min. Poble de Cerbi, punt de partida i final de l'itinerari.


Més informació

 
Ermita de Sant Beado. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Ermita de Sant Beado. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

 
Destaquem