D'Olost a Santa Creu de Jutglar, Lluçà, Santa Eulàlia de Puig-oriol i Perafita

Excursió amb bicicleta de muntanya

 

El Palau Robert recomana aquesta ruta: D'Olost a Santa Creu de Jutglar, Lluçà, Santa Eulàlia de Puig-oriol i Perafita.

 

Recorregut pel Lluçanès, comarca natural de forta personalitat, adscrita a Osona, que discorre entre muntanyes de suaus relleus, frondosos i extensos boscos, camps de conreu, sobretot de cereals, i nombrosos rierols. Es poden contemplar, a més, edificis de dilatada història com l'església de Santa Maria de Lluçà i les ermites de Sant Vicenç de Lluçà, de planta circular i situada vora les runes de l'antic castell homònim, i la de Santa Margarida de Vilaltella. Es discorre per les poblacions d'Olost, Santa Creu de Jutglar, Lluçà, Santa Eulàlia de Puig-oriol i Perafita, i es té la possibilitat de visitar també la capital del Lluçanès.

  

Ruta d’una certa envergadura que acumula una distància notable i que requereix d’experiència.

  

Ruta senyalitzada parcialment.

 

El punt d'inici de l'itinerari és Olost. Accés des de Vic o des de Manresa per la carretera C-62, des de la sortida km 170 de la C-25 o Eix transversal.

 

0,00 km (569 m). Olost. Des de davant de l'església de Santa Maria d'Olost, cal anar a ponent (O/NO) pels carrers de Berga i d'Anicet Salvans fins a la part alta del poble i, pel camí de les Saleres, passar uns dipòsits i sortir del casc urbà. A continuació, es deixa el camí que va a les Saleres i es baixa pel del Reixac en direcció NO deixant trencalls secundaris a banda i banda.

2,35 km (585 m). Bifurcació. Es gira a l'esquerra (O/SO) per una pista ampla i amb grava, es passa can Reixac (2,82 km, 598 m) i es baixa a migdia fins a l'embassament de la Gavarresa, que es voreja tenint-lo a l’esquerra (O).

4,26 km (545 m). Es creua la cua de l'embassament per un pont i, girant cap al NO, es puja fins a Santa Creu de Jutglar (5,30 km, 518 m). Pel costat de l'ermita de Santa Creu es baixa cap a ponent deixant l'església i una pista ampla a l'esquerra. Es passa pel costat d'una granja, on es troba el recorregut d’una antic camí ramader, i seguint la pista ampla cap al N es desemboca a la carretera C-62, que se segueix cap a l’esquerra en direcció a Prats de Lluçanès.

6,80 km (618 m). Es deixa la carretera i es trenca a la dreta (NO) pel traçat de la carretera vella de Prats de Lluçanès (la capital del Lluçanès queda a 2,3 km d’aquest punt); 315 m després, es pren una pista de terra que surt a la dreta (NO i, després, N). Travessant boscos i camps de conreu, es passa per can Marçal i la petita ermita del mateix nom (8,20 km, 628 m). Es continua seguint el camí principal, es deixa a la dreta la font del Marçal, es passa el torrent de Generes i es gira al NE. Es travessa un coll on es deixen dos trencalls a la dreta (E) i es gira al N seguint el vessant est del serrat dels Garrics (trams erosionats).

Si es vol visitar Prats cal continuar per la carretera BP-4653 i, un cop a la població (2,3 km des del trencall), girar a la dreta (N) per la C-154 en direcció a Gironella. Als 3,2 km, després del camp de futbol, es deixa a l'esquerra (O) un trencall que, en 0,6 km, duu a la bella església romànica de Sant Pere del Grau. Es continua recte (N) per la carretera i, 230 m més amunt, es deixa l'asfalt i es gira a la dreta per una pista que passa sobre la font de les Coves i davalla fins al rec de Generes. Es puja i es torna a baixar fins que es desemboca a una pista asfaltada en mal estat, que se segueix avall cap a la dreta. Passats 300 m, en un revolt en forta baixada es troba el recorregut principal provinent de can Marçal. Aquesta alternativa allarga 3 km la ruta (tram no georeferenciat).

9,92 km (682 m). Revolt en una pista asfaltada, en mal estat, on conflueix per l'esquerra (O) l'alternativa abans esmentada que ve de Prats de Lluçanès. Es gira a la dreta (N) i es continua descendint. 300 m més enllà, es deixa la pista asfaltada i se'n pren una altra a l'esquerra (NE) que duu a Marcusses. 100 m més avall, l'itinerari deixa una desviació a l'esquerra, que passa per sobre d'un camp de tennis abandonat, i baixa fent dos revolts fins a travessar el rec de Marcusses (10,82 km, 605 m).

11,24 km (631 m). Es rodeja i es passa pel costat del mas de Marcusses discorrent ja cap al N pel camí vell de Lluçà. Es creua una línia d'alta tensió (11,53 km, 638 m) i es continua en direcció N deixant trencalls secundaris a banda i banda.

13,43 km (707 m). Revolt davant de cal Masover Xic. La ruta es desvia a l'esquerra (SO/NO) cap al Verdeguer i, un cop a la pista que hi dóna accés (13,61 km, 715 m), gira a la dreta (N) fins a desembocar a la carretera BV-4341 (14,08 km, 728 m), que s'agafa a l'esquerra (NO).

14,69 km (749 m). Es deixa la carretera i es trenca a la dreta (NO) per la pista que duu al Vilaró. Tanmateix, es recomana anar fins a Santa Maria de Lluçà, i, si es pot, visitar el seu petit però extraordinari claustre romànic (1 km en total; tram no georeferenciat).

15,02 km (768 m). Collet i marques del GR-1 que se seguiran fins passat el mas del Castell. Es deixa la pista del Vilaró i es gira a la dreta (N) per la que porta al mas abandonat del Castell (15,40 km, 797 m), situat sota el castell de Lluçà. És molt recomanable la pujada al castell i a l'església rodona de Sant Vicenç de Lluçà (a 800 m per la pista que surt cap al SE davant del mas; fort pendent). Se segueix el camí sempre en direcció N.

18,01 km (750 m). La Roca d'en Bosc. Magnífica masia i allotjament rural. Es baixa a llevant per una pista asfaltada, es deixa l'accés a can Curtius i, al km 19,53 (650 m), just després de creuar el rec de Muntanyola, es canvia el sentit de la marxa tombant a l'esquerra (NE) i pujant pel costat d'unes cases.

 

19,89 km (666 m). Bifurcació: se segueix per la pista de la dreta (NE). Cal parar atenció: 160 m més amunt, s'agafa a la dreta una pista amb grava que passa davant d'una casa blanca. Es planeja seguint aigües amunt la riera de Lluçanès, que es travessa més endavant (21,10 km, 667 m). S'ascendeix fins al trencall del mas de Tiratemples (717 m) i es continua cap a llevant (E/SE) en direcció a Santa Eulàlia de Puig-oriol.

22,66 km (767 m). Coll Griell. Es desemboca a la carretera BV-4341, que es pren a la dreta (SE) i de seguida s'entra a Santa Eulàlia de Puig-oriol. Es deixa a la dreta (O) l'església de Santa Eulàlia i es prossegueix en el mateix sentit de la marxa (S) carrer Major avall fins al final. Se surt a l’entrada sud del poble, es gira per la rotonda de la carretera cap a l’esquerra i es deixa l’asfalt per prendre la pista del davant en direcció SE (23,27 km, 741 m). S'ignora un primer trencall a la dreta (S) als 60 m i, als 100 m, se'n pren un altre cap a la dreta (SE).

23,77 km (714 m). Ca n'Estrada. Es gira a la dreta (SO) seguint la pista, es deixa el trencall d’accés a la carretera a la dreta (24,15 km) i es gira al SE. Se segueix la pista principal i es davalla fins al gual del Molí de la Roca (25,46 km, 625 m), situat a la riera de la Gavarresa i al peu d'un cingle. Es travessa la riera, es remunta i, al km 25,99 (662 m), es desemboca en una pista que se segueix cap a la dreta (E/NE), en pujada.

26,61 km (656 m). Es creua el rec del Gorg Negre, es passa vora la casa Nova de la Roca i es deixa un trencall a l'esquerra (26,95 km, 693 m) que mena al gorg Negre (visita opcional; a 800 m de distància).

27,05 km (703 m). Bifurcació. Es continua a l'esquerra (E) en suau pujada i seguint sempre la pista principal, més enllà es deixa a mà esquerra (N; 28,10 km, 741 m) un desviament que duu a l'ermita de la Mare de Déu del Remei i s'entra a Perafita pel carrer de la Roca.

28,94 km (758 m). Es travessa la carretera BP-4653, es continua recte pel carrer de Dalt i es gira a l'esquerra (NE) pel dels Munts. Als 50 m, es baixa a la dreta (SE) pel carrer de la Tria i es desemboca a una pista. Es gira a la dreta (O) i immediatament després a l'esquerra (SE). Es passa una granja i es creua el rec de la Tria.

29,76 km (739 m). Bifurcació. Es deixa a l'esquerra una pista que accedeix al mas de la Tria i es continua en direcció S. S'arriba a un coll al que segueix una cruïlla (30,04 km, 764 m): es deixa a l'esquerra (N) un trencall que també porta a la Tria, es prossegueix recte (E) i, després d'un nus de camins, es creua un altre rec, el de Santa Margarida (30,43 km, 753 m), on s'agafa un camí poc visible que remunta per l'obaga en direcció SE.

30,96 km (800 m). Després d'una forta pujada, s'agafa cap al SE una pista que passa per Santa Margarida de Vilaltella (31,21 km, 829 m) i desemboca a la carretera BV-4601 (31,36 km, 824 m), que se segueix a la dreta (SO).

32,82 km (796 m). Es deixa la carretera i es trenca a la dreta (SO) per un desviament que es dirigeix a la Torre. Sempre davallant per la pista principal, es deixa a la dreta l'accés a la Torre, es voreja can Pela i, de seguida, s’és al costat de l'alzina del Sallent.

36,13 km (660 m). Bifurcació a l’alzina del Sallent. Es gira a l’esquerra (SE), es passa pel costat de Cal Sallent, que es deixa a mà dreta, i es gira al S. Se segueix la pista principal, es passa pel costat del Molí de Sallent i es gira a llevant.

37,54 km (627 m). Revolt pronunciat a la dreta (O). Es deixa un trencall a mà esquerra i, immediatament, un altre a l’esquerra.

38,46 km (639 m). Trencall a Can Comalrena. Es deixa a la dreta aquest gran mas i se segueix cap a llevant la pista principal, que gira al sud. Es desemboca a la pista que accedeix al mas de Campa. Cal prendre-la a la dreta (SO), es deixa la masia a la dreta (O) i es baixa cap a Olost seguint sempre la pista principal. Després de deixar la zona esportiva del poble a mà dreta, es creua el torrent d'Olost i se surt a la carretera de Vic, que se segueix a la dreta (N) per tal d'entrar al casc urbà d'Olost.

42,96 km (569 m). Església de Santa Maria d'Olost. Fi del recorregut.

Més informació.

 

Olost
Olost | Cedida

 

CONSELLS

 

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

 

 

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

 

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

 

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

 

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

 

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

 

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

 

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

 
Destaquem