De Cadaque?s a Roses pel cap Norfeu i cala Montjoi

Catalunyamagrada.cat

Bell itinerari per la part sud del massís del Cap de Creus que connecta la vil·la blanca de Cadaqués amb Roses. En destaca l'extraordinari paisatge de cales i racons d'aspecte salvatge i rocallós amb relleus i vegetació modelats per la salabror i la duresa del vent. Amb bon temps, encegadora lluminositat del conjunt de roques i coberta vegetal amb el blau intens del mar al fons. La ruta ressegueix el camí de ronda, marcat com a GR-92 (marques blanques i vermelles) i com a part de la xarxa Itinerànnia (marques grogues).

  

Ruta senyalitzada.

 

  

  

 

L’itinerari comença a Portlligat, nucli de població de Cadaqués situat al nord del municipi. S’hi accedeix amb vehicle propi des de Cadaqués per la carretera de Port-lligat, desviant-se pel carrer d’Emilia Trémols abans de dirigir-se cap al cap de Creus. A peu s’hi arriba des de la platja pel camí a Port-lligat, que puja fins l’església de Sant Baldiri abans de baixar fins la caleta per l’avinguda de Salvador Dalí.

  

  

0,00 km (0 m). Platja de Portlligat. Cala de pescadors i estiueig relativament ample i oberta, malgrat que la badia queda ben protegida del mar per la punta des Vailet i l’illa que té al davant. Al sud s’hi troba la casa-museu Salvador Dalí, l'única casa estable de l’artista i on va viure i treballar fins la mort de la seva esposa i musa Gala el 1982, quan es va traslladar al Castell de Púbol.

  

  

S’inicia la ruta pujant per l’avinguda de Salvador Dalí, que remunta fins l’església de Sant Baldiri (40m), construcció popular d’època barroca (s. XVIII) amb un dels cementiris més bells de l’Empordà situat sobre el mar i amb destacables monuments funeraris d’època modernista i noucentista. Davant del càmping surt el camí de Port-lligat, que baixa cap al SO fins la cala des Poal, ja a Cadaqués.

  

  

Creuant les platges del poble en direcció E, i més tard S, es passa per davant d’importants monuments: l’edifici modernista sa Casa Blaua o Casa Serinyana, la construcció neoclàssica del Casino de l’Amistat, el Castell de Cadaqués o Torre de sa fusta d'es Baluard d’origen medieval, o la casa noucentista de Can Salichs, entre molts d’altres. Quan es creuen ses Voltes de Port Alguer, es pot girar la vista enrere per veure el poble coronat per l’església parroquial de Santa Maria, d’origen gòtic tardà del s. XVI però amb modificacions importants al s. XVII i fins al s. XIX; compta amb un impressionant retaule barroc dedicat a la Mare de Déu de l’Esperança de 23 m d’alçada a l’interior.

  

  

2,04 km (2 m), 30 min. Platja des Llaner Petit. Es deixa el recorregut que segueix la costa per pujar pel carrer de Sa Joaneta (SO) fins al final d’aquest. Es deixa el camí que, cap a l’esquerra (SE), torna al mar i la pista que puja cap a la dreta; es segueix el sender asfaltat que surt recte (SO) seguint les marques del GR-92. Aquest sender que va guanyant alçada ràpidament es creua amb la pista diversos cops fins que unes finques obliguen a seguir-la, cap a la dreta, durant 230 m. Després de la tercera porta d’accés a les finques es continua pujant pel sender entre murs que delimiten antics camps. A tot el cap de Creus destaca l’impressionant obra de pedra seca de marges, feixes i barraques formats per l’apilament de trossos de pissarra o llicorella. Es creua un últim cop la pista i 60 m més amunt es troba un senyal antic que indica el camí vell a Roses.

  

  

3,33 km (174 m), 1 h 00 min. Senyal del camí vell a Roses. Es continua ara per la pista, en la mateixa tendència SO, que creua el Mas d’en Baltre, format per diverses construccions aïllades, mig enderrocades o noves i d’estils contrastats. La pista segueix pujant suaument cap al SE i després cap al S. Quan s’assoleixen els 212 m d’alçada un revolt sobre sa Planassa canvia el paisatge i s’acomiada Cadaqués, que ha quedat a l’esquena fins aquí; la pista segueix sinuosa, primer cap al NO i després de nou cap al SE/SO.

  

  

5,79 km (223 m), 1 h 40 min. Sa Cruïlla. Trencall múltiple sota el puig d’en Manyana, amb una impressionant alzina al mig. Seguint les marques dels itineraris senyalitzats s’agafa el sender de més a l’esquerra, que ressegueix el puig i inicia un descens ràpid fins a la cala Jóncols, que es veu al fons, a través d’algunes cases. A mitja baixada el sender desemboca a una pista.

  

  

7,47 km (0 m), 2 h 05 min. Cala Jóncols. Petita platja molt oberta, amb uns grans pins al centre, tancada al sud pel cap Norfeu. Es creua i es torna a pujar per la vessant S. Cal prestar atenció a les marques del GR-92, ja que 85 m després d’agafar el sender aquest es bifurca: es continua cap amunt per la dreta, deixant el camí de l’esquerra que flanqueja la cala. Un cop a dalt el sender s’eixampla i es va acostant a una pista per sobre la platja del Canadell.

  

  

8,50 km (58 m), 2 h 20 min. Pista del cap Norfeu. Un plafó informa de l’itinerari número 16, del Parc Natural del Cap de Creus per arribar al cap Norfeu. Se segueix aquest itinerari durant 325 m (8,82 km, 94 m): en una bifurcació poc marcada es deixa el camí principal que segueix cap a l’esquerra i es baixa cap a la dreta per fer un gir de 180º (NO) i baixar per passar per sota la casa Rahola. Seguint la forma capritxosa de la costa arran dels penya-segats es creua la cala Pelosa (9,59 km, 2 h 40 min) i la cala Calitjàs. Arribat a la punta de la Ferrera (10,75 km, 2 h 55 min) el sender remunta fins la pista que porta a cala Montjoi.

  

  

11,76 km (0 m), 3 h 10 min. Cala Montjoi. Llarga platja de sorra on s’ha situat el famós restaurant i centre d’investigació culinària del Bulli. Es creua la platja, passant per sota el Bulli i la casa Camprubí, i també la cala del Calis per completar la volta a la badia en direcció S/SE. S’entra ara en una zona dominada pels pins, bosc característic de la Costa Brava, i es va resseguint la costa pujant i baixant constantment. Es creuen les cales Rostella, Murtra i del Lledó fins arribar a la punta Falconera.

  

  

15,28 km (20 m), 4 h 10 min. Punta Falconera. Punt més meridional del cap de Creus i extrem nord del golf de Roses. Aquesta posició privilegiada fou la raó per situar-hi les bateries artillades que formaven part de la línia de defensa pirinenca franquista per evitar una invasió aliada durant la Segona Guerra Mundial. El complex consta d’una xarxa subterrània de galeries i passadissos que desemboquen en quatre búnquers antigament armats amb artilleria de gran calibre (152,4 mm) i abast (21 km). Fent la volta a la punta de seguida s’arriba al barri de l’Almadrava a Roses, on es deixa el sender per entrar a la trama urbana. Baixant pels carrers de Paul Gauguin i José Díaz Pacheco i després per unes escales s’arriba a la platja de Canyelles Grosses. Es creua i es continua cap al NO passant per les puntes de l’Ullastrell i de l’Omella i la platja de les Canyelles Petites. Ara es continua cap a l’O per sota d’edificis d’apartaments turístics fins que, abans de la punta de la Bateria, s’arriba al far de Roses.

  

  

19,62 km (10 m), 5 h 15 min. Far de Roses. Forma part del pla d’infraestructures de senyalització costanera desplegada sota el regnat d’Isabel II de Borbó a mitjan s. XIX, té l’estructura típica d’aquestes. A sobre s’hi pot veure el castell de la Trinitat, situat en l’emplaçament d’una antiga torre d’origen medieval per a la defensa de l'entrada del port; les restes de l’edifici que es poden veure avui en dia daten del s. XVI però foren destruïdes al s. XIX. Es completa la volta a la punta i s’arriba a la carretera del Far que, passat el port, es transforma en l’avinguda de Rhode. Es segueix en paral·lel a la platja.

  

  

22,42 km (5 m), 6 h 00 min. Ciutadella de Roses. Fortificació renaixentista del s. XVI-XVII de dimensions considerables (1.000 m quadrats) i impressionants baluards que conté restes històriques des dels primers assentaments hel·lenístics, així com d’època visigòtica, medieval i moderna. En destaquen les restes del monestir romànic benedictí de Santa Maria de Roses (s. XI), fundat sobre les restes de la colònia grega de Rhode.

  

  

Fi de l’itinerari. Per tornar es pot agafar l’autobús de línia que connecta el centre de Roses amb l’estació ubicada a l’entrada de Cadaqués arribant per la carretera GI-614.

  

 

CONSELLS

 

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

 

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

 

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

 

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

 

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

 

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

 

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

 

 
Destaquem