D'Arnes a Tortosa per la Via Verda

Recorregut en bicicleta de muntanya pel vessant occidental dels Ports

El Palau Robert recomana aquesta ruta: D'Arnes a Tortosa per la Via Verda.

La Via Verda de les Terres de l'Ebre travessa les comarques de la Terra Alta i el Baix Ebre, entre el que va ser l'estació d'Arnes i la ciutat de Tortosa, solcant els magnífics paisatges del vessant occidental dels Ports, els engorjats del riu Canaletes i la plana fluvial de l'Ebre. Té un recorregut de 49,28 km, amb la visita del santuari de la Fontcalda inclosa, i, fet en la direcció que aquí es proposa, té un desnivell en baixada de 450 m.

L'origen de la Via Verda es basa en l'aprofitament de l'antic traçat del ferrocarril que unia Tortosa amb la Puebla de Híjar (població aragonesa de la Val de Zafán) amb un recorregut de 110 km. Les obres del ferrocarril es van iniciar el 1882, però diverses dificultats van retardar-ne el funcionament complet durant 60 anys. Va transportar viatgers i mercaderies fins al mes de setembre de 1973.

L'itinerari recuperat s'ha adequat a la circulació de bicicletes amb l'asfaltat del sòl, la senyalització, la il·luminació dels túnels i la instal·lació de proteccions. A l'espectacularitat del recorregut, cal afegir l'al·licient dels 41 túnels que es travessen, alguns d'ells de llargada considerable (fins a 750 m) i dotats de sistemes d'il·luminació automàtica.

Tram de la Via Verda entre Arnes i Tortosa. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Tram de la Via Verda entre Arnes i Tortosa. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Ruta senyalitzada.

Des del NE i centre del Principat, cal dirigir-se a Arnes per les sortides 34 o 35 de l'autopista AP-7 (Reus Oest, Reus Sud), continuar fins a Reus per l'autovia T-11 (10 km) i prendre la N-420 en direcció a Falset, Móra d'Ebre i Gandesa (70 km de bona carretera). Des de l'O i el S, cal dirigir-se a Gandesa a través de les carreteres C-12, de Tortosa a Lleida, i N-420. A Gandesa, des de la mateixa població o 6 km després per la mateixa N-420, es prendrà la carretera TV-3531 fins a Bot, la T-334 fins a Horta de Sant Joan i la T-330 fins a Arnes (31 km).

La població d'Arnes, a la comarca de la Terra Alta, està situada a 500 m d'altitud en un indret de gran bellesa paisatgística, abocada sobre l'espectacular retaule del Parc Natural dels Ports, on destaquen les Roques de Benet. Passejant pel seu nucli urbà, declarat Bé d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya, cal parar atenció al magnífic edifici de l'Ajuntament, d'estil renaixentista, a l'església de Santa Magdalena, barroca, i a diverses cases, arcades, portals i racons de fort aire popular i regust medieval.

El punt d'inici de la ruta és a l'antiga estació de Lledó-Arnes, situada a 5,5 km d'Arnes. S'hi accedeix per una pista que surt a la dreta del km 9 de la carretera TEV-3303 -que cal prendre al N des de la T-330 entre Horta de Sant Joan i Arnes- en direcció a Lledó. Per un curt tram d'aquesta pista de terra, s'accedeix a l'estació, on s'aparcaran els vehicles. A l'estació també es pot arribar en bicicleta per una pista senyalitzada que neix a la T-330, just a l'altra banda del trencall d'accés a Arnes (són 5 km; cal informar-se del cabal del riu d'Algars, que potser caldrà travessar arremangant-se els pantalons i descalços).

Santuari de la Fontcalda des de la Via Verda. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Santuari de la Fontcalda des de la Via Verd. FOTO: Catalunya - Palau Robert

 

 • 0,00 km (428 m). S'ha de posar el comptaquilòmetres a 0 i dirigir-se cap a llevant (NE) seguint el sòlid ferm asfaltat de la Via Verda. Fins a l'estació d'Horta de Sant Joan, el recorregut és pla i ràpid, tot i que ja es passa un primer túnel llarg.
 • 4,62 km (429 m). Estació d'Horta de Sant Joan. La població, enlairada i 1 km a migdia, domina l'entorn des d'un indret privilegiat. Té un magnífic i brillant patrimoni històric i monumental, però és especialment coneguda pel fet que va ser aquí on Pablo Picasso, en dos dels seus fructífers retorns a Catalunya, sintetitzava els principis del cubisme en la seva pintura (els anys 1898 i 1909). D'aquesta etapa va arribar a dir: "Tot el que sé ho he après a Horta."
 • Se segueix el recorregut. Ara, enfront, s'alça l'altiva muntanya de Santa Bàrbara amb el convent de Sant Salvador als peus, un altre motiu pictòric recreat per l'artista universal. Es rodeja la muntanya, l'itinerari gira cap al NE i inicia un suau descens que durarà fins a la riba de l'Ebre.
 • 13,50 km (267 m). Després de passar set túnels, fet que alenteix considerablement la marxa, s'arriba a l'estació de Bot, població agrícola que té l'origen en un assentament iber. És l'únic nucli habitat directament travessat en la primera part de l'itinerari. El recorregut descriu un cercle quasi tancat per perdre alçada i s'encaixa a la vall del riu Canaletes, de gran bellesa. Es passen set túnels més i dos ponts espectaculars, l'estació de Prat de Comte (18,23 km, 198 m; població situada a 4 km de la Via) i se surt sobre el santuari i balneari de la Fontcalda.
 • 18,89 km (177 m). Santuari de la Fontcalda, pertanyent al terme municipal de Gandesa i situat a l'altra banda del Canaletes en una raconada de gran bellesa. Es baixa per la pista i es creua el riu; just passat el pont, hi ha els sortidors d'aigua calenta que donen nom a l'indret.
 • La Fontcalda és actualment un lloc d'estiueig i vacances, amb servei d'hostatgeria els caps de setmana, períodes de vacances i dies festius. Es desfà el camí ascendint per la pista fins a situar-se de nou sobre el traçat de la Via i es continua itinerari avall (SE). Més endavant, hi ha un túnel enrunat que cal vorejar per una pista oberta al costat esquerre. La vall del Canaletes es va eixamplant i el paisatge canvia.
 • 24,42 km (101 m). Després de superar set túnels més des del balneari de la Fontcalda, s'accedeix a l'antiga estació de tren del Pinell de Brai. El poble queda a 6 km de l'estació per la carretera N-230. En cas de partir l'itinerari en dues etapes, aquest és el punt més ben situat per a la recollida dels ciclistes. La Via va girant al SE i s'encara decididament cap a l'Ebre.
 • 27,12 km (60 m). Es creua el Canaletes pel pont de la Riberola i s'entra a la comarca del Baix Ebre. Els túnels se succeeixen amb gran rapidesa; en són 13 després de l'estació del Pinell i el total en suma 35. L'itinerari desemboca a una cornisa sobre el riu Ebre, que discorre lentament a l'altra banda de la carretera C-12, el traçat de la qual, a partir d'ara, s'anirà entrecreuant amb el de la Via Verda.
 • 34,49 km (22 m). Es passa el darrer túnel del recorregut (el que fa quaranta-u!) i s'és davant de l'Assut de Xerta, una espectacular presa d'origen àrab que alimenta els canals dret i esquerre de l'Ebre. Construïda en diagonal al curs del riu, amida 310 m de cap a cap. Restaurada el 1149 per Ramon Berenguer IV després de la conquesta de Tortosa, no es va acabar del tot fins al 1411. Una moderna enclusa a la banda dreta de l'obra magna permet el pas de les embarcacions que naveguen pel riu.
 • 36,62 km (16 m). S'arriba a l'estació de Xerta. Situada al centre d'un gran meandre del riu, la població de Xerta ha estat un dels passos tradicionals de l'Ebre per als llaguts i barques. Conserva un nucli antic de factura popular amb una senzilla església barroca. Provisionalment, el curs de la Via Verda ha estat tallat per la circumval·lació de la carretera C-12. Per tant, el pas s'ha de buscar per l'interior de la vila baixant des de l'estació per l'avinguda del mateix nom, seguint recte pel carrer del Calvari, girant a la dreta pel de Sant Martí i, poc després, a l'esquerra pel de Santiago Rusiñol fins a la plaça Major, on hi ha l'església. Enfront, a la banda del sud, el carrer de Tortosa condueix a un camí que discorre vora el canal.
 • 38,02 km (10 m). En arribar just davant d'una àrea de lleure amb barbacoes, es gira a la dreta (O), es travessa la carretera C-12 per sota i, a l'altra banda, s'ascendeix cap a l'esquerra (SE) fins a atènyer de nou el traçat de la Via Verda. L'itinerari discorre ara plàcidament entre horts i arbres de conreu seguint llargs trams rectilinis. Es passa la població d'Aldover (40,45 km, 14 m) i, 4 km més avall, es creua novament la carretera C-12 per sota.
 • 46,33 km (17 m). Ja a les envistes de Tortosa i a l'altra banda de la carretera de Quatre Camins, hi ha l'àrea d'esbarjo del Raval de Jesús, darrer lloc de descans abans d'entrar al casc urbà de Roquetes i de Tortosa. La Via, després de travessar la primera d'aquestes poblacions, ja per carrers transitats, descriu un ampli revolt, s'encara a Tortosa i mor al polígon industrial del barri de les Ferreries.
 • 49,28 km (8 m). Barri de les Ferreries de Tortosa. Fi del recorregut.
 • Per entrar a Tortosa, cal baixar pel carrer a la dreta, creuar la C-12 per la girola (atenció a la circulació!) i, ja en ple barri de les Ferreries, prendre, a l'altra banda de la carretera, el carrer Amposta en direcció al riu i girar a l'esquerra pel de Llarg de Sant Vicent fins al nivell del pont de l'Estat, que condueix al nucli urbà de la capital de les Terres de l'Ebre. Cal informar-se sobre la notable oferta patrimonial i cultural de Tortosa.

Notes

La línia d'autobusos Tortosa-Arnes-Beseit facilita el retorn al punt d'origen dels conductors que hagin de recollir els vehicles. Els túnels llargs disposen d'un sistema automàtic d'il·luminació. L'estat incert d'alguns d'aquests equipaments obliga a disposar de sistemes d'enllumenat a les bicicletes, de lots o de frontals. Sense aquest requisit, la travessia dels túnels es fa inacabable per lenta. Abans de sortir, doncs, cal informar-se de l'estat de la Via.

Més informació

Castell de la Suda a Tortosa. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Castell de la Suda a Tortosa. FOTO: Catalunya - Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

 

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

 
Destaquem