Via Verda de la Val de Zafán

Ruta des de la Delta del Ebre fins a Alcanyís

La Val de Zafán és una ruta verda de quasi 150 km recorre la Delta de l’Ebre, el Baix Ebre, la Terra Alta i Aragó des de Riumar fins a Alcanyís. Degut a la seva llargada, és perfecta per fer cicloturisme, encara que la podem fer també caminant i dividir-la en etapes. Descobrir la bellesa d’aquesta part de Catalunya a peu ho val! 

La via és molt senzilla, amb moltes parades, passarel·les i camins plans, apta per qualsevol edat o condició física. La Val de Zafán recorre una antiga via de tren, ara reconvertida en aquest recorregut.

Què trobarem pel camí? Bé, aquest itinerari recorre diferents poblacions catalanes i aragoneses i passa per diferents paisatges i monuments. T’ho expliquem a continuació!

Poblacions principals

Riumar

Riumar

Delta de l’Ebre

Aquesta ruta comença a Riumar i travessa Deltebre, dues poblacions on podrem descobrir tota l’esplendor i la riquesa natural de la Delta de l’Ebre. 

Baix Ebre

Seguirem la cursa de l’Ebre fins a arribar a l’Aldea, passant a continuació per pobles com Campredó, Vinallop, Tortosa, Roquetes, Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet. 

Terra Alta

Abandonem el Baix Ebre i ens endinsem a la Terra Alta, per on creuarem per Pinell de Brai, Fontcalda, Prat de Comte, Bot, Horta de Sant Joan i Arnes Lledó, municipi limítrof amb Aragó.

Aragó

A partir d’aquí, ens endinsem en aquesta província Espanyola. El nostre primer nucli és Cretes i, des d’aquí, avançarem fins a Vall-de-Roures, Torre de Comte, Valldeltormo, Valljunquera, Valdealgorfa i, finalment, Alcanyís.
 

Principals atraccions

Catedral de Santa Maria Tortosa

Catedral de Santa Maria Tortosa

Molta gent inicia aquest camí des del Pont del Ferrocarril, a Tortosa. A Tortosa recomanem visitar el seu museu, la Catedral de Santa Maria de Tortosa i el Castell de la Suda.

A Roquetes es troben la seu del Parc Natural d’Els Ports i l’observatori de l’Ebre. Gaudirem molt del seu paisatge natural!

A Aldover, recomanem fer una parada a l’antiga estació de tren, el centre d’interpretació de l’Ebre o l'església de la Nativitat.

Xerta és un dels municipis més interessants, també amb una estació de tren que recomanem visitar, plena de cases senyorials i amb un temple molt bonic, l’església de l’Assumpció i Sant Miquel. Continuant per la via trobarem també l’Assurt de Xerta i els seus molins.

A Benifallet trobem les Coves Meravelles i l’ermita de Santa Maria de Benifallet i, a Fontcalda, un balneari a l’aire lliure!

A Vall-de-Roures, recomanem visitar el seu castell sobre el riu Matarranya, l’església de Santa Maria La Major i descobrir-lo passejant pel seu casc antic.

Alcanyís, la nostra ciutat de destí, trobarem molt patrimoni històric-artístic: pintures rupestres, la Casa Consistorial, la Llotja, cases palatines i diversos exemples d’arquitectura barroca i modernista. Recomanem molt que dediqueu un dia a descobrir la capital del Baix Aragó!

No tenim cap dubte que ens hem deixat moltes parades i coses interessants pel camí. Recomanem que us informeu i aneu descobrint les meravelles i els paisatges d’aquesta ruta vosaltres mateixes! Si feu la ruta, digueu-nos més tard quines són les vostres parades preferides i, sobretot, recomaneu-les a les vostres famílies i amigues. Catalunya és boniquíssima!

Per més rutes com aquesta, ves a rutes des de Catalunya.

 
Destaquem