Turisme gastronòmic i cultural a Soria

A 460 km de Barcelona, a 463 km de Tarragona, a 528 km de Girona o a 307 km de Lleida es troba Soria. Una ciutat reconeguda per la seva gastronomia, en especial pels torreznos, la tòfona i la mantega, però també pel seu patrimoni cultural i el llegat que ens han deixat Machado, Bécquer, Gerardo Diego i Juan Antonio Gaya Nuño. Una ciutat viva, amb una interessant programació d’activitats durant tot l’any que aposta constantment per transmetre la seva tradició, la seva identitat i, en definitiva, la seva essència. 

Aquesta setmana viatgem fins a Soria, amb una proposta de turisme gastronòmic i cultural que no us deixarà indiferents. Ens acompanyeu?

 

Punt de partida: viatge i allotjament

La forma més directa d’arribar a Soria és amb cotxe. Ja que aquest mitjà us permetrà fer un trajecte al vostre ritme i fer petites parades a aquells municipis que vénen de camí i són interessants. Entre aquests, us animem a fer una parada gastronòmica a Calatayud, en concret al Restaurant Luz de Led de l’Hotel Monasterio Benedictino. Immers, com el mateix nom indica en un monestir benedictí amb origen al segle XII. Aquí podreu gaudir dels plats tradicionals de la cuina bilbilitana, elaborats amb productes de proximitat i de temporada. A l’acabar, visiteu el municipi, trobareu raconets plens d’encant.


A poc més d’una hora, Soria i l’Hotel Apolonia us esperen. Petit i amb encant, aquest confortable establiment de 3 estrelles, amb un servei excel·lent i una ubicació immillorable, al centre de la ciutat, és el punt de partida ideal per tastar i conèixer a peu el municipi. A més a més, al seu costat s’hi troba el Bar Apolonia, tot un referent obert des del 1850.

ft

 
Turisme gastronòmic a Soria
Punt de referència per als sorians i visitants, al Bar Apolonia podreu tastar l’autèntic i energètic ‘torrezno de Soria’. I en paral·lel, gaudir d’una variada carta que utilitza el producte de proximitat per sobre de la resta. Per acompanyar, una selecció dels millors vins de la DO Ribera del Duero faran de 10 la proposta.
 
ft3
 

 

També cal destacar que, al llarg de l’any a la ciutat s’organitzen tot un conjunt d’esdeveniments gastronòmics que són més que un motiu per visitar el municipi. Al novembre arriba la ‘Semana de la Tapa Micológica’, al febrer les ‘Jornadas de la Trufa Negra de Soria’ i amb l’arribada de la primavera, la ‘Semana de la Tapa de Soria’. Sens dubte, Soria és una ciutat que destaca per ser un referent en turisme gastronòmic.

 

Turisme cultural a Soria
Plena d’encant, Soria compta amb un patrimoni cultural de gran importància. Quins són els llocs de imprescindible visita? Tot seguit els desvetllem:
· Ermita de San Saturio: Abans d’arribar-hi, la panoràmica que ens ofereix amb el riu Duero als peus és impressionant en qualsevol època de l’any. El conjunt està format per unes grutes naturals, sobre les quals es va construir l’edifici, que va ser finalitzat l’any 1704 i dedicat al patró de la ciutat.
· Claustre de San Juan de Duero: A l’altre costat del riu Duero, s’aixequen les restes d’aquest claustre declarat, l’any 1882, Monument Nacional. Annex a l’església, aquest espai comunicava totes les àrees del monestir que va acollir en època Medieval, l’Ordre dels Hospitalers de San Juan de Duero. És d’estil romànic, tot i que compta amb influències bizantines i àrabs.

ft2
 
· Església de Santo Domingo: A inicis del segle XII es construí en aquest emplaçament una modesta església romànica de la qual avui sols es conserva la torre. A finals de segle el temple es va remodelar, aixecant-se la imponent façana que veiem en l’actualitat i que per molts és un dels millors testimonis del romànic espanyol. L’any 2000 el conjunt va ser declarat Bé d’Interès Cultural.
· Parc del castell: Aquí es troba el mirador per excel·lència de la ciutat. Un balcó verd que sorprèn durant el dia i ofereix una panoràmica inigualable amb la posta del sol. A la part central del parc s’hi troben les restes del castell, derruït durant la Guerra de la Independència.
· Plaça Major: L’edifici més antic que va condicionar el seu desenvolupament va ser l’antiga Església de Sant Gil, construïda al segle XII. Avui, tot i que ja no és el centre neuràlgic de la ciutat, conserva edificis tan significatius com: el Palau de l’Audiència, Casa dels Dotze Llinatges, Casa del Comú, Palau de ‘Doña Urraca’ o la Font dels Lleons.

 

ft1
 
 
· La petjada de Machado: Antonio Machado va arribar a Soria l’any 1907. Avui, amb la voluntat de recordar-lo, hi ha definida una ruta pels espais més emblemàtics relacionats amb el poeta. L’Institut Antonio Machado, l’Església de Santo Domingo, el Círculo Amistad Numancia, la Casa de los Poetas, el Palau de l’Audiència, el Mirón, entre altres. El recorregut s’allarga 7,7 km i pots seguir-lo a través d’aquest enllaç.

 
Turisme gastronòmic i cultural. Soria ens ofereix propostes per a tots els gustos, però no ens volem oblidar de citar tot el patrimoni natural i històric-artístic que envolta a la capital de província. Municipis com Calatañazor, El Burgo de Osma, San Esteban de Gormaz o espais naturals com la Llacuna Negra, el Cañón del Río Lobos o La Fuentona, són altres punts d’imprescindible visita. Us animeu a visitar Soria?
 

 

 
Destaquem