Turisme experiencial a la província de Jaén

Aquesta setmana tornem al sud de la Península fins a arribar a la província de Jaén per descobrir tres municipis que comparteixen un element comú, l’arquitectura del Renaixement. Però també moltes altres coses que ens conviden a descobrir, gaudir i viure aquesta preciosa zona a través del turisme experiencial. T’animes a descobrir amb nosaltres  Sabiote, Úbeda i Baeza?

Punt de partida: viatge, allotjament i gastronomia

El camí no és curt, des de Barcelona fins a Sabiote, que serà el nostre punt de referència sobre el territori hi tenim aproximadament uns 700 km. Si sortiu al mateix temps que el sol, a l’hora de dinar passareu per Villarrobledo. Aquí s’hi troba el Restaurant Casa Lorenzo amb una proposta gastronòmica apta per a tots els gustos i realment excel·lent. Menú, carta variada i carn a la brasa, una de les seves especialitats.

Continuem el camí i posem rumb a Sabiote. Aquí trobem l’allotjament que recomanem, l’Hotel Palacio las Manillas. Com bé deixa intuir el seu nom, l’edifici té detalls molt autèntics. Els primers que trobem, just al costat de la porta són dues manetes que amaguen una història ben curiosa. Pregunteu-li a Manolo, qui a més de donar-vos una càlida benvinguda, serà el vostre millor amfitrió. Si us pregunteu per un lloc on dinar o sopar, no marxeu lluny, al mateix hotel podreu tastar la gastronomia típica de la zona i acabar amb un gelat d’oli d’oliva. Exacte, d’oli d’oliva! I és realment deliciós.
 

El Triangle del Renaixement: Sabiote, Úbeda i Baeza

Ens trobem a una zona molt reconeguda pel seu patrimoni. Mentre Úbeda i Baeza s’incorporaven a la llista de Patrimoni Cultural de la Humanitat el passat 2003, Sabiote guanyava el títol de ‘Pueblo con más encanto de Andalucía 2019’. No ens estranya pas que se li hagi donat el sobrenom del ‘Triangle del Renaixement’ a l’agrupació dels tres municipis. Us sembla si hi fem una visita ràpida i després detallem algunes propostes de turisme experiencial? 

Sabiote, història i tradició. En arribar, un immens cartell dona la benvinguda. Si alcem la mirada, les restes de la muralla i el castell ens retallen una silueta icònica. Aquí fem la primera parada, davant de l’exemple més antic i ben conservat del castell i baluard renaixentista. Dues modalitats de visita et descobreixen aquest majestuós edifici, la visita guiada tradicional i la teatralitzada. En format visita guiada també podreu conèixer la resta de la població, passant per punts tan emblemàtics com l’església de San Pedro, la Plaça Alonso de Vandelvira, l’antic Convent de les Carmelites o la Porta del Chiringote. 

Úbeda, patrimoni i artesania. A 8 km de distància, Úbeda s’aixeca imponent amb edificis tan singulars com el Palacio Vázquez de Molina (Palacio de las Cadenas), la Basílica de Santa María de los Reales Alcázares, el Real Monasterio de Santa Clara, L’Hospital de Santiago o el Palacio Anguis Medinilla, entre molts més. És una ciutat que no deixa indiferent pel seu patrimoni, però també per la tradició terrissaire i ceramista, avui encara visible, sobretot al barri de San Millán. 

Baeza, artística i monumental. A 10 km de Úbeda i 18 km de Sabiote, Baeza, ens convida a fer un viatge al passat a través de tot el seu patrimoni històric i cultural. Hi trobem restes de l'Edat del Bronze, l'Època Romana, la Hispània visigòtica, islàmica i cristiana. Amb tanta varietat d'espais a visitar, la nostra recomanació us porta a la Plaza del Pópulo amb la font dels lleons de Cástulo, l’arc de Villalar i la seu dels Jutjats. La Plaza de la Constitución o el Palacio de Jabalquinto de finals del segle XV, són altres punts de referència.

 


 

Descobreix l’essència del territori amb el turisme experiencial

Un territori tan ric en patrimoni, amaga encara una riquesa més gran que avui la podem conèixer gràcies al turisme experiencial. Aquesta modalitat que cada cop agafa més rellevància té com a característica principal la d’oferir experiències úniques vinculades al territori i construïdes a partir de la participació de diferents empreses de la zona. Són experiències que vetllen per oferir propostes sostenibles que busquen donar a conèixer el territori i potenciar-lo d’una forma diferent.

Allotjament i esmorzar + visita + taller a Ubedíes (Artesanos del esparto). Ubedíes és una empresa especialitzada i amb llarga tradició en la fabricació artesanal amb espart. L’experiència que proposen ofereix la possibilitat d’elaborar diferents objectes, com unes arracades o una cistelleta. Més informació.

 

Allotjament i esmorzar + visita + demostració + bosseta de productes al ‘Horno Renacimiento’. Aquesta experiència us permetrà conèixer com s’elaboren diferents productes típics, entre ells els ochíos. Farcits de botifarra de caldera, picada de xoriço, faves, tonyina amb tomàquet, embotits,… són realment autèntics i guarden un secret molt apreciat. Més informació.

Allotjament i esmorzar + visita + taller a Alfarería Tito. Amb aquesta experiència podreu conèixer i experimentar en primera persona com és el procés d’elaboració d’una peça ceràmica. La fareu des de 0 seguint el procediment que fa més de 70 anys va definir el seu fundador. Més informació
 


 

Allotjament i esmorzar + visita + degustació a l’Oleícola San Francisco. Si vas a la província de Jaén, has de tastar l’oli que es produeix a la zona i aquest és un lloc ideal. A més, coneixeràs tot el procediment que envolta la producció d’aquest bé daurat. Més informació.

Com ens agrada viatjar i viure experiències! El turisme experiencial neix com una proposta diferenciadora i singular. A l’estiu, a la tardor, a l’hivern o primavera, a la comarca de la Loma entorn del Triangle del Renaixement teniu tot un món d’experiències per descobrir. Us animeu a fer-hi una visita?

 
Destaquem