Ruta per la Serralada de Marina

Dues excursions plenes d’història i vistes increïbles

Avui et proposem dues excursions molt a prop de Barcelona, ideals per a una escapada a la natura durant el teu cap de setmana. La Serralada de Marina és un entorn natural que abasta diversos municipis, entre ells Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Tiana. 

Segueix llegint per descobrir les excursions per la Serralada de Marina que et tenim preparades!

Poblat Ibèric Puig Castellar

En la primera excursió et convidem a conèixer un jaciment ibèric, pertanyent al poble dels laietans que, fins a l'arribada dels romans, habitaven a la costa de la província de Barcelona, entre els rius Llobregat i Tordera. La ruta et portarà per camins de la Serralada de Marina fins al cim del Puig Castellar, a 303 m d'altitud.

Al cim trobaràs els vestigis d'un poblat que va habitar aquestes terres durant el segle IV aC. Podràs accedir al que queda de les seves cases, passejar pels seus carrers i observar les muralles. Tot això acompanyat d'unes vistes increïbles de 360° de la zona, podent gaudir de tota la costa i veient, fins i tot, Montserrat.

A més, des del seu descobriment el 1902 i després de diverses campanyes d'excavació, en aquest jaciment s'han trobat objectes valuosos que han ajudat a comprendre millor la vida d'una de les primeres civilitzacions de la regió. També han contribuït a la identificació dels espais i l'ús que els donaven: des de llocs d'emmagatzematge fins a espais per teixir, moldre el gra i dedicar-se a la metal·lúrgia. Actualment, pots contemplar molts d'aquests tresors arqueològics al Museu Torre Baldovina.

Hi ha diversos recorreguts per arribar al cim. El més curt és el que comença a Santa Coloma de Gramenet i té el Poblat Ibèric com a destinació final. És una ruta circular de 6 km i amb una mica de desnivell, encara que no molt exagerat. Cal destacar que el camí està perfectament senyalitzat i, poc abans d'arribar al poblat, hi ha indicacions de desviament per anar a un mirador. Una desviació de pocs minuts, però que val la pena visitar per les vistes que regala!

La Torre Charlie, les millors vistes

La segona ruta proposada també neix a la Serralada de Marina. Igual que en l'anterior, hi ha diversos recorreguts, però en aquesta ocasió comencem a la zona que limita amb el municipi de Santa Coloma de Gramenet. Tots ells condueixen fins a la Torre Charlie, una torre de vigilància del parc natural per albirar incendis.

Un recorregut circular que té com a punt de partida Santa Coloma de Gramenet i s'endinsa, a poc a poc, a l'interior de la serra. El camí és circular i es recorre una distància de poc més de 5 km amb una durada de tres hores i mitja. És un camí senzill, amb poc desnivell, ideal per mantenir-se actiu i fer una mica d'esport.

El camí porta l'excursionista a visitar diversos llocs d'interès, a més de la Torre Charlie. La primera parada és al Dolmen Cau d'en Genís, un monument megalític format per diverses pedres col·locades en forma vertical de l'Edat del Bronze. Un altre lloc que es pot visitar és l'Ermita de Sant Climent i el Poblat Ibèric Puig Castellar.

Després d'aquesta parada, l'últim lloc és la Torre Charlie, des d'on s'iniciarà el camí de retorn a Santa Coloma. Al final del recorregut, es podrà gaudir d'unes espectaculars vistes de tota la Serralada de Marina, de la costa del Maresme i del paisatge interior de la província barcelonina, entreveient fins i tot la magnífica muntanya de Montserrat. L'esforç valdrà la pena!

 
Destaquem