Ruta dels ibers Ausetans

La població prehistòrica que va habitar la plana de Vic i els seus voltants

Els ibers és el nom que van rebre els habitants de la Península Ibèrica durant el Neolític. A Catalunya trobem 17 jaciments ibers repartits pel territori, i es poden visitar en set pobles diferents. Tot i això, avui us parlem dels ibers ausetans, la població prehistòrica que va habitar la plana de Vic i els seus voltants.

Us convidem a conèixer la seva història i a visitar alguns d'aquests jaciments. Us proposem fer la ruta dels ibers ausetans pels municipis de El Brull, Folgueroles i Roda de Ter.

 

Ibers ausetans

Aura o Asua era l'antic nom amb el qual els antics ibers coneixien la regió de Vic, i per això, se'ls coneixia com a ibers ausetans. Aquesta població es va assentar en diversos punts estratègics de la plana de Vici van dedicar-se a activitats relacionades amb la ramaderia i l'agricultura. Els seus poblats eren bastant grans a diferència d'altres ètnies iberes, fet que els va permetre desenvolupar una estructura social forta.

 

Ruta 1. El caso de Puigcastellet - Folgueroles

Des de Vic, ens hem de dirigir cap a Vilanova de Sau, i de camí ens aturarem al municipi de Folgueroles. Des d’allà, s’inicia el nostre recorregut per un camí marcat i que condueix cap a El Casol de Puigcastellet. La ruta és molt curta, de 4 km d’anada i tornada en un camí lineal. Tot i que l’anada és una pujada, el camí és senzill i apte per a tothom.

El jaciment iber està conformat per una gran muralla i, a l’interior de la cerca, trobem una torre central i onze murs. Aquesta fortificació està ubicada a les Guilleries, un dels dotze espais naturals protegits de Barcelona. Es troba al costat del riu Ter, un lloc privilegiat i de gran utilitat pel poblat dels ibers ausetans ja que podien controlar l’accés natural entre la plana de Vic i els seus voltants.

 

Ruta 2. L’Esquerda - Roda de Ter

El jaciment arqueològic de l’Esquerda conté restes de poblats ibers de fa més de 2.500 anys, des de l’Edat de Bronze fins al segle XIV, quan el poblat va ser abandonat. Per iniciar aquest recorregut, haurem d’arribar fins al municipi de Roda de Ter, que el trobarem anant en direcció Olot.

La ruta neix a Roda de Ter i està marcada per facilitar l'arribada fins al jaciment. Un cop ens trobem amb les restes del poblat iber, podrem observar com un carrer principal dividia el poble en dues parts. També veurem la muralla que protegia la ciutat que està acompanyada de dues torres massisses a la seva entrada. Altres edificis que es conserven són l'església, el cementiri i la plaça medieval.

Moltes de les restes van ser edificades després del seu abandó, i moltes d’elles daten de l’època medieval.
 

El Turó de Montgròs - El Brull

També des de Vic, s'emprèn el camí en direcció Seva, fins al municipi de El Brull. I un cop allà, s'agafa la carretera en direcció a El Montseny, per arribar al Turó de Montgrós.

Aquest jaciment es troba al Parc Natural del Montseny i, igual que els altres, està envoltat per una muralla que data de l'any 300 aC. Té la particularitat de tenir un fossat que envolta la muralla de 145 metres de perímetre i reforçada amb diverses torres perifèriques.

La fortificació va ser destruïda durant les Guerres Púniques, l'any 205 aC, tot i que va ser repoblada des del segle V fins al XIV.

 

Descobreix més rutes des de Catalunya, aquí.

 

 
Destaquem