Ruta circular de cicloturisme: 100 km per carretera

Blanes - Mataró - Sant Celoni - Blanes

Informació pràctica

  • Distància: 97,1 km
  • Durada: 4 h 30 min
  • Punts d’interès: Parc del Montnegre i el Corredor, pont Trencat, Hostalric
  • Mitjà de locomoció: Bicicletes
  • Nivell de dificultat: Iniciats
  • Època: Tot l’any
  • Nom administrador de ruta: Ajuntament de Blanes
  • Idiomes d’atenció: Català, Castellà

 

Una ruta planera, sense gaires dificultats. Aquesta ruta circular comença a Blanes i es divideix en dues parts diferenciades: l’anada i la tornada. La primera us portarà per paisatges i pobles d’interior, i amb la segona vorejareu la costa.   

Inici a Blanes

És un punt ideal per començar el trajecte, amb llocs tranquils i paisatges molt bonics per visitar, sigui a l'inici o al final de la ruta. Us recomanem el port, que és interessant per passejar fins al final de l'espigó i així contemplar els vaixells que arriben. En cas de fer molta calor, pot ser refrescant visitar la petita platja de Santa Anna, una altra de les platges que cal descobrir a Blanes, situada just darrere del port i perfecte per practicar snorkel.

També podeu pujar a Sa Palomera, considerat el punt d’inici de la Costa Brava. Es tracta d’un illot rocós que es connecta a terra per un sender que separa la badia de Blanes en dues parts i permet gaudir de vistes panoràmiques de la ciutat.

Mataró

La primera parada, Mataró, ofereix diverses opcions ideals per gaudir de la zona mentre descanses de pedalar. Camina pel port esportiu i pel llarg passeig marítim a la vora del mar. Podeu aprofitar l’oportunitat per aturar-vos a un dels restaurants de la zona i gaudir d’un refresc i unes tapes per agafar energia per continuar amb la ruta. 

Des de novembre de 2010, Mataró és la seu de la Col·lecció Bassat dins la Nau Gaudí. Una col·lecció de les més representatives de l'art català de la segona meitat del segle XX. Compta amb més de 2.000 peces pictòriques i escultòriques, que es complementen amb un ampli fons d'obra gràfica. La Nau Gaudí també acull exposicions temporals d'art contemporani i activitats per a tots els públics.

Hostalric

En sortir de Mataró, el recorregut canvia de la costa a l'interior i ens duu fins a Hostalric, un encantador poble medieval envoltat de boscos verds i dels massissos del Montseny i del Montnegre. Podràs visitar a la seva muralla medieval construïda al segle XIV, que segueix fidelment el traçat del camí reial. Uns 600 metres de muralla en un estat pràcticament intacte, i uns 200 metres d'aquests han estat adaptats com a camí de ronda per al gaudi dels visitants.

Si esteu fent aquesta ruta segurament us agrada la natura, per això us recomanem també visitar el naixement del riu Tordera, situat entre Les Agudes i el Matagalls al Montseny, flueix cap a la desembocadura entre Blanes i Malgrat de Mar, creant el delta del Tordera.

Parc Natural del Montnegre i El Corredor

Avançareu a través del Parc Natural del Montnegre i el Corredor. Aquest parc és conegut pels seus magnífics boscos de pi pinyer a la costa, que es van transformant en alzinars, rouredes i suredes a mesura que us endinseu cap a l'interior del massís. És un dels paisatges que fan que la ruta valgui la pena, amb els dòlmens neolítics, les restes ibèriques i les esglésies medievals del voltant.

Des de l'any 1996, el Parc del Montnegre i el Corredor s'ha unit al programa Vive el parc, amb la col·laboració de tretze municipis: Arenys de Munt, Dosrius, Fogars de la Selva, Llinars del Vallès, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Celoni, Sant Iscle de Vallalta, Tordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra.

Durant els mesos de setembre a desembre, aquest programa ofereix una gran varietat d'activitats artístiques, escèniques, musicals, literàries, tradicionals i de divulgació del patrimoni natural i cultural. Aquestes activitats tenen lloc tant a l'interior del Parc com als municipis que es troben dins dels límits d'aquest espai protegit.

Sant Celoni

Després de creuar el bosc del Montnegre, arribareu a Sant Celoni, un lloc ideal per passejar vora el riu Tordera i admirar el famós Pont Trencat, una antiga construcció medieval molt reconeguda al poble.

Us convidem a passejar pel Jardí de la Rectoria Vella, on trobaràs l'església de Sant Martí de Pertegàs, l'origen del nucli de població durant l'edat mitjana. L'església, de l'estil romànic del segle XI, contrasta amb l’exemple d'arquitectura civil gòtica del segle XV que representa la casa.

Seguiu pel barri de la Força, lloc on es manté gran part del recinte murat medieval del segle XIV. Tindreu l'oportunitat de pujar a una de les dues torres de defensa, la del carrer de les Valls, i continuar cap al carrer Major. 

Últims quilòmetres per Llinars del Vallès i Argentona

Seguidament, es continua cap a Llinars del Vallès i Argentona. Una vegada arribeu a aquestes localitats, el paisatge passa a ser més marítim i proper a la costa fins a arribar a Mataró. Des d'allà, el camí de tornada cap a Blanes transcorre per la carretera nacional, oferint un agradable trajecte costaner.

 
Destaquem