Descobreix la Ruta dels Molins a Alborache

La Ruta dels Molins, senzilla i molt maca per descobrir les aigües del riu Bunyol i els antics molins valencians

Alborache (o Alboraig) és un petit municipi d’uns 1200 habitants a l’interior de València que es troba rodejat d’una riquesa natural molt valenciana i molt particular. El motiu? En aquest poble hi han diverses fonts i deus que desemboquen a les aigües del riu Bunyol i que han creat esponerosos espais naturals, donant històricament terres de cultiu als seus habitants i permetent-los servir-se de la força de l’aigua mitjançant la construcció de molins que van estar actius des del segle XVIII fins a principis del XX.

La Ruta dels Molins és, probablement, la millor forma d’entrar en contacte amb aquest entorn i amb la història de la regió. Una ruta senzilla, accessible i curta, però molt maca, perfecta per a fer en família i gaudir de la barreja d’un ecosistema exuberant amb l’empremta humana.

La Ruta dels Molins

Ruta dels Molins

Ruta dels Molins

El recorregut és una ruta curta paral·lela al riu Bunyol, amb còmodes passarel·les que ens faciliten l’accés en tot moment. El camí té una llargada d’aproximadament 1700 metres (3,4 km anada i tornada) i ens portarà, aproximadament, unes 2 hores. A més, compta amb una àrea recreativa amb bancs, taules i papereres.

La ruta comença al molí Galán, construït l’any 1850, i al Bassal Blau, un brollador que genera un petit corrent que, després de recórrer una xopera, desemboca al Bunyol. El primer que veurem després és el molí Zanó, amb una petita cascada i una zona recreativa. Després ens trobarem amb el molí de la llum, utilitzat per moure l’aigua fins al molí Guarro, antiga fàbrica de llum que donava electricitat a Xest. Durant tot el recorregut trobarem diversos panells informatius que ens contaran la història de totes aquestes antigues construccions i ens aproparan a la història de la regió  i a les diverses espècies d’aquest entorn.

La ruta es pot recórrer en els dos sentits i les millors èpoques per fer-la són la primavera i la tardor, gràcies a les temperatures suaus i el volum d’aigua de la conca del riu. Per cert, l’any passat va haver-hi un desbordament en aquesta zona que va fer malbé alguns ponts i camins, pel que recomanem informar-nos bé al poble de l’estat de la ruta abans de fer-la si tenim algun problema d'accessibilitat particular! Pel que respecta a la gent acostumada al senderisme, tenim entès que no hi hauria cap problema.

Pels més aventurers, si us agrada caminar, podreu complementar aquesta ruta fent la Ruta de l’Aigua, una ruta circular que inclou la Ruta dels Molins i que passa per parades tan interessants com la Font de la Mesquita, la Cova Turche o la Cova dels Coloms. En aquest recorregut trobarem salts d’aigua més grans i espectaculars!

L’allotjament perfecte per descobrir l’interior de València

Hotel Bartos

Hotel Bartos

A mitja hora en cotxe d’Alboraig trobem el poble d'Almussafes, al costat de l’Albufera, famós per la seva torre de vigilància musulmana i per la seva importància a la ruta del Cid. Aquí trobem l’Hotel Bartos, un hotel familiar, tranquil, amb piscina exterior, gimnàs i un jardí ample, perfecte per passar uns dies descobrint -valgui la redundància- la part més valenciana i pagesa de Valencia.

 
Destaquem