Viu la Festa Major de Vilafranca del Penedès, la més típica de Catalunya

Catalunya m'agrada

La Festa Major més típica de Catalunya, com se l’anomena, és una de les festes més espectaculars i representatives de la cultura catalana.

Des del segle XVII manté una estructura similar que inclou els actes religiosos i els actes populars que omplen els carrers i places de la població. A part d’espectacles de tota mena, el que la fa única és el riquíssim patrimoni folklòric constituït pel gran nombre de balls, la música de les gralles i l’arreladíssima tradició castellera.

La festa comença el 29 d'agost, no para fins al 2 de setembre i té el seu punt culminant el dia 30, diada de Sant Fèlix, patró de Vilafranca i principal reclam de la festivitat.

L’estructura ritual de la festa segueix el model festiu propi del Penedès i el Camp de Tarragona basat en cercaviles i castells: Cercavila al matí, castells al migdia i processó a la tarda-vespre. Aquesta és l’estructura que es va repetint els tres dies centrals de la Festa Major, 29, 30 i 31 d'agost, i no s’entendria sense dos elements patrimonials a partir dels quals es configura el vessant tradicional i folklòrica: el patró de la ciutat, Sant Fèlix, i els Administradors, les cinc persones encarregades d’organitzar la festa.

 

 

 

La celebració es pot dividir en tres moments essencials. Durant els dies previs a la Festa Major, els administradors i administradores de la Festa es passegen per la vila venent el programa, l'estampa de Sant Fèlix i un obsequi de torna durant el que s’anomena la “Capta”, acompanyats de la música dels grallers. El 22 d’agost, comença la novena de Sant Fèlix, el patró. Es tracta d’un acte religiós que acaba amb el cant dels goigs, el cant religiós més representatiu del municipi. Aquest acte es va repetint cada dia al vespre fins al dia de Sant Fèlix, el 30 d’agost. El cant és gairebé una relíquia, que data de 1857 i se celebra a la basílica de Santa Maria, que cada any s’omple de gom a gom per escoltar els  Goigs. El pregó de la Festa Major, se celebra a la plaça Jaume I i, tot i ser un acte relativament nou comparat amb la resta de celebracions, constitueix una part vital de la Festa Major de Vilafranca. Durant el pregó, una persona designada pels Administradors exposa la seva visió i vivències de la festa, cridant a la participació.

Els dies centrals de la festa són el 29, el 30 i el 3 d’agost. Al 29 d’agost, s’anuncia l’inici de la Festa amb una repicada de campanes i una cercavila, primera exhibició de la vintena de grups folklòrics que participaran a la Festa. La cercavila finalitza a la plaça de la Vila, on té lloc una exhibició castellera, la primera de moltes altres. Al vespre hi ha la primera processó, acompanyada d’uns focs artificials i els espectacles nocturns.

El 30 d’agost és la diada del Patró Sant Fèlix. El dia comença amb el Toc de Matinades, que es passeja per la Vila despertant els veïns més dormilegues. Tot seguit es procedeix a la Basílica on té lloc l'ofici solemne, amb l'ofrena dels Balls de la Festa Major. A continuació s’acosta el plat fort de la jornada, la Diada Castellera de Sant Fèlix, l'exhibició de castells torres i pilars a càrrec de les colles més destacades del món casteller. La tarda comença amb un concert de banda i al vespre, se celebra la tradicional processó de Sant Fèlix. Després de sopar, l’acte més destacat és  el lluït Ball de gralles, a la plaça Sant Joan, que dura fins ben entrada la matinada. El 31 d’agost és el dia de la mostra folklòrica de balls  al matí. A continuació les colles castelleres locals realitzen la darrera exhibició, que acaba amb tots els espectadors units en un gran ball. Al vespre, se celebra la darrera Processó que surt de Santa Maria. Al final es dispararà un magnífic castell de focs d’artificis  acompanyat de l'actuació de tots els balls, castellers i banda.

Festa Major de Vilafranca del Penedès | Ajuntament de Vilafranca del Penedès

 

 

Els dies 1 i 2 de setembre se celebra “La torna”. L’1 de setembre està dedicat especialment a la mainada, quan se celebra la Festa Major dels Petits. S’organitzen balls i cercaviles especials pels nens petits. L’acte més destacable d’aquest dia és el BallDeFoc, que protagonitzen els diables i ex-diables de Vilafranca, un gran espectacle de foc per als carrers de la Vila. Durant el dia 2, se segueix amb més espectacles i actuacions i, finalment, un gran castell de focs marca el punt final de la festa major.

En conclusió, la Festa Major de Vilafranca del Penedès d’enguany és l’ocasió perfecta per gaudir d’una de les festes més importants de Catalunya i que, per la conservació del seu folklore i riquesa cultural, ha estat declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Te la perdràs?

 

Més informació: http://festamajor.vilafranca.cat/la-fm-0

 
Destaquem