Una proposta gastronòmica que farà les delícies dels qui els agraden les garoines

La Garoinada se celebra entre gener i març a Palafrugell

Al municipi de Palafrugell, cada any entre els mesos de gener i març, se celebra la Garoinada, una de les primeres campanyes gastronòmiques de les comarques gironines i una de les més conegudes. Unes jornades que van néixer l'any olímpic, el 1992, i que tenen com a protagonistes les garoines, també conegudes com a eriçons de mar o garotes.

De les jornades participen diferents restaurants del municipi. En ells s'hi ofereix un menú que inclou un entrant de garoines, un segon plat (diferent per a cada edició) i unes postres típiques de la cuina palafrugellenca. Aquest any, edició de la qual participen una desena de restaurant i diferents hotels de la zona, el menú Garoinada està format per un entrant de garoines, un plat principal de calamars farcits o bé un plat alternatiu, i unes postres de xocolata. Tot acompanyat d'aigua, vi del Celler Espelt de l'Empordà i cafès.

Enguany, la cita gastronòmica arrenca el 17 de gener i s'estendrà fins al 31 de març. Consulteu les diferents opcions i experiències que proposen les jornades en aquest enllaç.

Què són les garoines?

Les garoines són un marisc que, tot i semblar poc adient per al consum pel seu aspecte, s'ha utilitzat durant anys a la cuina catalana. Inicialment, el menjaven els pescadors, com a postres o per berenar.

Les garoines es mengen partides per la meitat, agafant amb una cullera la part vermellosa (glàndules) i posant-la damunt d'una llesca de pa.

Avui dia, aquest àpat ha esdevingut un plat apreciat i dels més excel·lents que es poden servir a taula.

Les garoines creixen a les roques de la costa però també en podem trobar al fons marí. El millor moment per al seu consum és durant els mesos d'hivern, de gener a març, ja que és quan es troben totalment plenes al seu interior, i, a més, aquests són els mesos que el mar resta tranquil.

Més informació
 
Destaquem