Ha arribat l'hora de cantar Caramelles, que és Pasqua!

La música surt als carrers amb cançons populars que canten a la Pasqua, la primavera i l'amor

Aquests dies, sortir al carrer, en molts municipis, és sinònim de gaudir de la música popular. I és que arreu de Catalunya ressonen les Caramelles per celebrar la Pasqua, i la primavera. I és que són molts els municipis de Catalunya on Diumenge de Pasqua, i també dilluns, es canten aquestes cançons populars, tradicionalment de temàtica religiosa, tot i que amb el temps s'han adoptat altres temàtiques, com el cant a la primavera o a l'amor.

Les caramelles són cors que recorren tot el poble anunciant la Pasqua Florida, la primavera. Els cantaires van acompanyats de flabiolaires i tambors, i també trobem altres instruments com el cèrcol, el buiro, els campanillers, els ferrets, el violí de pastor... i amb el pas dels anys, altres grups del folklore popular català també acompanyen les caramelles, com ara els trabucaires, grups de dansaires, balls de bastons o balls de cascavells. Després de cantar, es recollien ous i botifarres i altres queviures, per això portaven un cistell per recollir tot el que els donaven.

La història

No s'ha trobat documentació que acrediti quan i on comença aquest costum, però se sap que al segle XVI ja se celebrava al món rural i que les caramelles més antigues són els goigs de caràcter religiós dedicats a la Mare de Déu del Roser.

Ja al segle XIX, les societats corals van adoptar aquesta tradició, i van introduir-la a les ciutats revitalitzant-les amb nous elements i noves peces musicals. Per exemple, als estatuts dels Cors Clavé de 1852 hi figuraven les caramelles com una de les activitats de la institució.

Actualment, se'n canten a molts municipis, però algunes de les més conegudes són les de Sant Julià de Vilatorta, les més antigues documentades a Catalunya, on els caramellaires canten els Goigs del Roser i porten una vestimenta de gala pròpia de l'antiga ruralia catalana. També les de Súria, on se celebra l'aplec de caramelles més nombrós de Catalunya, o a Flix, on les caramelles tenen una tradició centenària.

Entre altres, també se'n canten a Solsona, Sant Llorenç de Morunys, Sant Cugat del Vallès, Sitges, Tàrrega, Reus, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú, i un llarg etcètera.

Gaudim-ne amb alguns vídeos d'aquestes tradicionals cantades!

A Sant Julià de Vilatorta:

A Súria:

A Flix:

 

A Sant Cugat del Vallès:

 

Més informació
 
Destaquem