Descobreix 'Petites històries, grans dones'

Activitat cultural amb motiu del Dia Internacional de la Dona

El passat 8 de març es commemorava un any més el Dia Internacional de la Dona. Arreu del territori, són múltiples les activitats i propostes que s'estan celebrant per visualitzar el paper de la dona en la història i fer visible i necessària la lluita feminista, tant en format físic, com digital.

Una d'aquestes iniciatives és el cicle "Petites històries, grans dones", impulsat per 9 museus de Barcelona i l'àrea metropolitana, que dona a conèixer a través d'un contacontes teatralitzat la figura d'una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus participants.

Així, des del 8 de març, i fins al dia 16 del mateix mes, cada dia a les 18 hores s'estrena una d'aquestes històries a través del canal de YouTube "Petites històries, grans dones", i les podeu recuperar totes quan uns vingui de gust. Una proposta familiar per saber-ne una mica més sobre la nostra història.

Aquestes són les diferents històries que es proposen:

 
  • 8 de març - Museu de Ciències Naturals de Barcelona - Dedicat a Mara Dierssen Sotos (1961), neurobiòloga, investigadora i professora universitària càntabra especialista en síndrome de Down i establerta a Catalunya.
  • 9 de març - Museus d'Esplugues de Llobregat - Dedicat a Barbaformosa (1947), mestra i ceramista catalana que ha treballat la simetria i l'asimetria en les seves creacions.
  • 10 de març - Museu d'Història de Catalunya - Dedicat a Gueraula de Codines (1275-1340), guaridora a qui l'església va acusar de cometre bruixeria. Va ser una dona sàvia i valenta, capaç de defensar les seves idees i la seva feina davant l'autoritat per tal d'ajudar als altres. Avui és reconeguda com a precursora de la medicina en una època en la qual les dones tenien vetat tant l'ensenyament com la pràctica d'aquesta.
  • 11 de març - Museu Nacional d'Art de Catalunya - Dedicat a la fotògrafa hongaresa Kati Horna (1912-2000), que va treballar com a foto reportera a la Guerra Civil Espanyola.
  • 12 de març - Museu d'Arqueologia de Catalunya - Dedicat a Maria Leakey (1913-1996), va descobrir les petjades més antigues de les que es té registre fins ara d'homínids que van caminar alçats.
  • 13 de març - Museu Picasso - Dedicat a Jacqueline Picasso (1927-1986), Jacqueline Roque, coneguda com a Jacqueline Picasso, va acompanyar l'artista en la darrera etapa de la seva vida, una etapa consagrada gairebé exclusivament al treball i en la que ella és esposa, companya, confident i musa. El 1982 va fer donació al Museu Picasso de Barcelona de 41 ceràmiques i una pintura.
  • 14 de març - Museu Marítim de Barcelona - Dedicat a Samantha Davies (1974), navegant oceànica compromesa amb la lluita contra les malalties infantils del cor que ha participat en la Vendée Globe 2020 (volta al món a vela en solitari sense escales ni assistència).
  • 15 de març - Museu del Disseny - Dedicat a Pilar Villuendas (1945), dissenyadora gràfica i pionera d'un sector en els seus inicis molt masculí. Destaca com a professional i també com a defensora dels drets i llibertats de les dones i del paper del disseny en projectes socioculturals.
  • 16 de març - Fundació Joan Miró - Dedicat a Adelita Lobo, gestora cultural, secretària i tresorera de l'ADLAN (Amics de l'Art Nou) i creadora de l'arxiu.

No us ho perdeu!

Més informació
 
Destaquem