El Brut i la Bruta, els protagonistes d'un singular Carnestoltes

Llordera de Torà celebra Carnestoltes aquest cap de setmana amb una festa tradicional

Carnestoltes ja és a tocar, i són molts els municipis de Catalunya que ja viuen celebracions durant aquest cap de setmana per gaudir dels dies més esbojarrats de l'any. Entre ells, destaca Llordera de Torà, a la Segarra, que celebra els dies 14 i 15 de febrer la tradicional Festa del Brut i la Bruta, una celebració de Carnestoltes on conflueixen tradició i modernitat i que té els seus orígens en l'antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme per Dijous Gras.

La celebració està documentada des de mitjans del segle XVIII i després de la seva desaparició per la Guerra Civil de 1936 i posterior Franquisme, es recuperà el 1990.

Antigament, durant la celebració es feia una passada de les comparses pels carrers i les places. Obrien la cercavila el Bonic i la Bonica, dos donzells de posat seriós i vestits amb bones robes. Com a contrapunt, trobaven el Brut i la Bruta, dos donzells que anaven pengi'm penja'm i vestits de calderer i filadora.

Durant la rua, els personatges ballaven als principals punts de la vila, mentre altres joves vestits de festa demanaven viandes a les cases per lliurar-les després a la Lloca, el cinquè personatge de la festa. Aquest era un noi, a lloms d'una mula amb alforges. La festa acabava amb un àpat popular amb què s'havia recol·lectat.

És una de les celebracions singulars del Carnestoltes a Catalunya

És una de les celebracions singulars del Carnestoltes a Catalunya

La recuperació de la festa

Després del franquisme, que va aturar la celebració, l'any 1990 un grup de joves va decidir recuperar la festa, canviant-la de data per no coincidir amb el Carnaval de Solsona, i canviant-li el nom de Festa de la Llordera pel de Festa del Brut i la Bruta. Des de llavors, la festa no ha deixat de créixer, incorporant nous personatges i adaptant-se als nous temps.

Actualment, la festa arrenca amb la trabucada de gala i el pregó, seguit pel seguici, i els balls de les diferents figures, per finalitzar amb una botifarrada.

Una festa que compta, a més, amb múltiples actes festius per a totes les edats. Consulteu el programa d'activitats.

 
Destaquem