75è aniversari del Museu Tèxtil de Terrassa amb "Un museu, mil trames"

Es tracta del museu més antic de Terrassa i el primer centre especialitzat de tot el país

El Museu Tèxtil de Terrassa està d'aniversari, i per celebrar els seus 75 anys d'història, des del passat 28 de novembre es pot visitar l'exposició "Un museu, mil trames". Una mostra que presenta una selecció de les millors peces de teixits, indumentària, complements, mostraris industrials i dissenys d'entre els més de 130 mil objectes que es conserven d'un fons que abasta del segle I dC fins a l'actualitat.

També s'hi explica la feina per recuperar, documentar, restaurar i difondre un patrimoni material que neix de la mil·lenària creació del tèxtil i que ajuda a comprendre millor la societat de cada període històric.

L'exposició està dividida en 11 àmbits més una línia cronològica com a introducció i inclou 110 teixits dels segles I al XX, 33 vestits del segle XVIII al XX, 33 complements (bosses, mitges, barrets, guants, ventalls...), 10 peces de parament litúrgic (una capa pluvial, casulles, frontals, maniples i cobrecalzes), lots de mostraris de 17 empreses diferents i 22 documents bibliogràfics.

L'exposició "Un museu, mil trames" al Museu del Tèxtil de Terrassa FOTO Jordi Aubach Diputació de Barcelona

L'exposició "Un museu, mil trames" al Museu del Tèxtil de Terrassa FOTO Jordi Aubach Diputació de Barcelona

Catàleg commemoratiu i activitats complementàries

L'exposició s'acompanya d'un catàleg amb el detall de totes les peces exhibides i un seguit d'articles de diversos especialistes sobre el tèxtil al llarg de la humanitat, la presència de la indústria a Catalunya i especialment a Terrassa, els reptes de la producció sostenible i la mirada endavant als teixits tècnics i intel·ligents.

El 19 de desembre hi haurà entrada lliure, amb inscripció prèvia.

Primer centre especialitzat de l'Estat espanyol

En el context d'un Vallès plenament abocat a la indústria tèxtil, l'any 1946 va formar-se l'embrió del Centre de Documentació i Museu Tèxtil a partir de la col·lecció privada d'Ignasi Abadal Soldevila que l'industrial llaner Josep Biosca va comprar i posteriorment va donar a la ciutat amb una extensa recopilació de teixits històrics. Així naixia el museu més antic de Terrassa i el primer centre especialitzat de l'Estat espanyol.

En l'actualitat el Museu Tèxtil de Terrassa és un referent públic de la cultura tèxtil del país i la institució capdavantera en la recerca, conservació i documentació del gènere, que treballa en xarxa amb els museus tèxtils del país i en col·laboració amb altres col·leccions tèxtils i d'indumentària, públiques o privades.

 
Destaquem