Terra Alta

Catalunyamagrada.cat

 

La Terra Alta és una comarca de Catalunya, de la província de Tarragona, formant part de les Terres de l'Ebre, amb capital a Gandesa. Limita al nord-est amb la Ribera d'Ebre, al sud-est amb el Baix Ebre i a l'oest amb el Baix Aragó i el Matarranya.

 

La Terra Alta està formada per un conjunt de terres enlairades situades al marge dret de l'Ebre. La formen 12 municipis, i el nom li ve per aquesta situació de territori enlairat respecte a les comarques veïnes de la Ribera d'Ebre i del Baix Ebre. La seva superfície és de 743,36 km² i té una població de prop de 13.000 habitants.

 

La comarca actual de la Terra Alta no és travessada per cap riu important. Són cursos intermitents, que només porten aigua en períodes de pluges importants. Amb tot, és delimitada per cursos importants d'aigua: l'Ebre, el Matarranya i el riu Algars.

Celler
Celler | Cedida

 

La diversitat de relleus i climes fa que a la Terra Alta hi hagi una gran varietat de paisatges vegetals. Als sectors planers hi ha un predomini d'espai conreat, però als vessants inclinats, en especial a les serres del sud i sud-est, hi ha un predomini de matollars i pinedes. Abunden les brolles i garrigues, sovint ocupades per pi blanc.

 

Pel que fa al clima, aquest és mediterrani amb tendència continental, en especial la meitat nord. La meitat sud rep més la influència de l'aire marítim. A la meitat nord el clima és més sec i l'amplitud tèrmica entre l'hivern i l'estiu és més gran. Al sud, a més de la influència suavitzadora de l'aire marítim, hi ha l'efecte derivat de l'altitud, amb ambients més frescals i humits.

 

La situació marginal, el relleu accidentat, encara que no molt enlairat, el clima sec i calorós a l'estiu i fred a l'hivern han fet de la Terra Alta una comarca poc poblada. L'activitat econòmica és bàsicament agrícola. Hi ha poca indústria, la més destacada és la de l'elaboració del vi, fet especialment a les cooperatives.

 
Destaquem