La Selva del Camp, patrimoni i tradició al Baix Camp

La Selva del Camp gaudeix d'un ampli i ric patrimoni que captiva els seus visitants

A la comarca del Baix Camp, a la província de Tarragona, es troba el municipi de la Selva del Camp, a tocar de la serra de la Mussara, i amb una tercera part del seu terme municipal de terrenys muntanyosos.

Donant un cop d'ull a la història, els orígens de la vila es podrien trobar a la part més alta de la població, a l'actual plaça de Sant Andreu, molt a prop de l'església i del castell, on es va descobrir una sitja ibèrica amb restes de ceràmica del segle IV aC, que dona indicis d'un assentament i que podria ser el nucli primitiu de la població.

Actualment, el municipi comprèn la vila de la Selva del Camp, que n'és el cap, i les caseries de Paretdelgada i de Sant Pere. La seva ubicació és immillorable, situada a pocs quilòmetres de Tarragona, Patrimoni de la Humanitat; de Reus; de la ruta dels monestirs del Cister; de les platges i del centre d'oci de Salou i la Pineda; de Cambrils; de Valls; de les muntanyes de Prades; i del Priorat vitivinícola.

 

La Selva del Camp

La Selva del Camp

Patrimoni i cultura

La Selva del Camp gaudeix d'un ampli i ric patrimoni que captiva els seus visitants. Una bona manera de descobrir-lo és resseguir l'itinerari Espais de patrimoni i memòria. Així, recorrent un recinte emmurallat, el visitant pot conèixer les singularitats de la vila. Un dels monuments més distingits del municipi és el Castell, construït entre els segles XII i XIII, i que va ser la residència eventual dels pabordes.

I a més dels monuments, el visitant podrà descobrir resseguint aquests itineraris la importància de la tradició associativa i el pes de la sociabilitat agrària, amb la qual pagesos i propietaris agraris s'organitzaven per defensar els seus interessos. Aquesta vitalitat també es fa palesa en l'àmbit recreatiu i cultural, articulada a través de l'Ateneu i la Defensa Agrària des de finals del segle XIX i principis del segle XX.

 
Muralles de la Selva del Camp

Muralles de la Selva del Camp

Calendari festiu

Per descobrir el municipi des d'un vessant més lúdica, no es pot deixar de consultar el seu calendari festiu, que compta amb múltiples cites durant l'any. Entre elles, la Festa Major, que se celebra en honor a Sant Andreu el 30 de novembre. El sant també és el protagonista de la Festa Major d'estiu, el primer cap de setmana de juny, quan se celebra el Vot de Sant Andreu i la Festa de la Vellesa. Al mes d'octubre se celebra La Fira, i és destacable la Setmana Santa, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional, en la qual destaca el Viacrucis al Calvari com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional i el Ball de la Mort d'origen medieval.

El primer diumenge d'agost se celebra la festa de la Verge de Paretdelgada, patrona del municipi i coronada a finals del segle XX. Sense oblidar la representació, el 14 i el 15 d'agost, del Misteri de l'Assumpció de Madona Santa Maria, que des de 1983 recupera un text en català del segle XIV i els cants gregorians propis de l'època.

Us ho perdreu?

 
Destaquem