A peu pel nucli antic de Gironella

L'Ajuntament de Gironella aposta pel turisme cultural i reivindica el patrimoni de la vila a través de rutes autoguiades amb una APP

Sigui quina sigui la vila de Catalunya per la qual passegem, si ens endinsem al seu nucli antic de ben segur que hi trobarem petites joies de la història del passat que no ens deixaran indiferents. Sigui quin sigui el poblet d'aquest país, si ens avenim a perdre'ns pels seus carrerons més estrets, de ben segur hi trobarem tresors que ens descobriran vides i tradicions que ens aproparan una mica més a conèixer la vida del lloc que descobrim...

Passeja per Gironella gaudint d'aquestes fotos!

Això, és clar, també passa si ens endinsem a la vila de Gironella, un nucli antic carregat de racons plens de simbolisme i dels quals, l'Ajuntament de Gironella, dins del projecte #visitgironella, n'ha creat una agradable ruta a peu que ens situa sobre el mapa nou punts imperdibles i a l'hora sorprenents del barri vell d'aquest poble del Baix Berguedà i que es pot seguir a través d'una APP:

El pont vell de Gironella. Foto: Anna E. Puig

El pont vell de Gironella. Foto: Anna E. Puig

PONT VELL

Avui dia, del pont gòtic original, només se'n conserva una part, però el pont vell de Gironella ens transporta a una altra època i travessar-lo ens endinsa al nucli històric de la perla del riu Llobregat.

De pedra irregular i sense polir, el componen dos arcs: un de principal, lleugerament apuntat i un altre que és més rebaixat. Aquest pont serveix també de decorat de l'espectacle l'11 de setembre i Gironella, dotant-lo d'una plasticitat i una espectacularitat que fa del tot versemblant la recreació històrica dels fets de 1714.

Campanar de l'església vella de Gironella. Foto: Anna E. Puig

Campanar de l'església vella de Gironella. Foto: Anna E. Puig

ESGLÉSIA VELLA DE SANTA EULÀLIA

Acabada de remodelar i servint com a centre cultural i d'arts escèniques de Gironella, actualment coneguda com a Espai Santa Eulàlia, l'església vella es documenta des de l'any 1222 i se sap que es tractava d'un temple de planta de creu llatina i de dimensions considerables, però al llarg dels segles va patir diverses transformacions i també s'hi van donar diversos usos, com per exemple va servir d'indústria tèxtil, de fàbrica de fideus o de cafè. Ara és un pol cultural i de trobada al nucli antic de Gironella pels apassionats de la música, la dansa, el teatre.

Casa pairal dels Teixidor Bassachs. Foto: Anna E. Puig

Casa pairal dels Teixidor Bassachs. Foto: Anna E. Puig

CASA PAIRAL TEIXIDOR-BASSACS

La que fou la residència de Joan Teixidor i Raimunda Bassacs s'ha convertit en una parada obligatòria per conèixer la història de les famílies dedicades al tèxtil i per saber com vivien diàriament els amos de les colònies industrials del riu Llobregat.

Actualment convertida en una casa museu, l'antic habitatge dels fundadors de Cal Bassacs, és el viu retrat de la història de la industrialització del Berguedà als XIX i XX i al seu interior s'hi conserven tota mena d'estris i utillatges d'aquella època, talment com si els Srs. Teixidor Bassacs haguessin d'aparèixer a sopar en qualsevol moment.

La presó de Gironella. Foto: Anna E. Puig

La presó de Gironella. Foto: Anna E. Puig

PRESÓ

Un dels punts curiosos del passeig pel nucli antic de la vila és l'espai conegut com la presó. Una cel·la construïda a la part inferior de l'antiga Torre de l'Homenatge, a la placeta que puja al Castell de Gironella.

Un diminut espai amb una petita obertura lateral on, en època medieval, s'hi empresonava els vassalls que no complien les seves obligacions o bé els enemics dels Senyors que dominaven sobre la vila des del s. XII. La història també explica que aquesta presó serví per tancar-hi, al s. XVII, sis dones acusades de practicar la bruixeria i va ser espai d'empresonament fins a primers del segle passat.

Església, al nucli antic de Gironella. Foto: Anna E. Puig

Església, al nucli antic de Gironella. Foto: Anna E. Puig

ESGLÉSIA NOVA DE SANTA EULÀLIA

De corrent modernista, dissenyada per l'arquitecte Alexandre Soler i March, es tracta d'una església relativament moderna, fou consagrada a principis del s. XX i que dota de gran espectacularitat el perfil de la vila de Gironella, ja que la seva silueta dona al temple una gran presència, podent-se contemplar des de gairebé tots els racons del poble.

Nucli Antic de Gironella. Foto: Anna E. Puig

Nucli Antic de Gironella. Foto: Anna E. Puig

CASTELL DE GIRONELLA

Construït sota el domini dels senyors de la Portella, l'objectiu del desaparegut castell de Gironella era protegir els dominis de la família dels barons de Gironella a través d'una gran fortalesa aixecada sobre la roca del riu per controlar la vall del Llobregat.

Actualment, del castell de Gironella només en queda la documentació històrica i serveix per fer-nos una petita idea de com és de convulsa la història del nostre país, però avui dia, sobre el que fou el fortí de Gerundella s'hi aixeca un altre edifici d'importància cabdal pel dia a dia dels gironellencs i gironellenques: la Casa de la Vila i és que l'Ajuntament de Gironella té una situació privilegiada per sobre de tot el poble.

La Torre de l'Homenatge. Foto: Anna E. Puig

La Torre de l'Homenatge. Foto: Anna E. Puig

TORRE DE L'HOMENATGE

Un altre element icònic de l'skyline de Gironella és La Torre de l'Homenatge, amb una gran història a darrere: sigui com a punt més alt de la fortificació medieval i també clau durant la Guerra Carlina. L'any 1932, l'ajuntament republicà de Gironella hi va col·locar un rellotge, visible des de tots els punts de la vila, que actua com a far i guia pels ciutadans d'aquesta localitat de la Catalunya Central.

La torre de l'amo de Cal Metre. Foto: Anna E. Puig

La torre de l'amo de Cal Metre. Foto: Anna E. Puig

TORRE DE L'AMO DE CAL METRE

El passat industrial de Gironella és innegable, la seva posició respecte del riu Llobregat fa que aquesta vila tingués nombroses fàbriques i colònies industrials. Una d'elles, situada al nucli antic, és la de Cal Metre. Aquesta, és clar, també disposava d'una majestuosa torre de l'amo.

La residència de la família Alsina-Rodergas, propietaris de la colònia tèxtil de Cal Metre, se situa en un entorn privilegiat de Gironella, una construcció als quatre vents s'imposa amb una façana de petites pedres perfectament simètrica.

Vista general del nucli antic de Gironella. Foto: Anna E. Puig

Vista general del nucli antic de Gironella. Foto: Anna E. Puig

LA MURALLA

Com en tota vila medieval, Gironella també disposava d'una marca perimetral que la protegia i defensava de qualsevol possible atac. L'estructura de la muralla resseguia el riu Llobregat i tenia dues portes d'entrada: una situada davant del Pont Vell i l'altra, al carrer actualment conegut com a Olvan Alt. En alguns llocs de la muralla es va aprofitar la roca natural per construir-hi la fortificació i, avui dia, se'n conserva encara algun vestigi.

Més informació
 
Destaquem