Montseny de llegenda: El gorg Negre i les tempestes

Diferents indrets del Montseny compten amb llegendes pròpies que ens permeten descobrir els seus orígens i tradició

Són moltes les llegendes catalanes que ens fan somiar i viatjar als orígens més mitològics i fantàstics de múltiples indrets. El Montseny n'amaga unes quantes d'aquestes llegendes. Una d'elles gira al voltant del Gorg Negre de Gualba, un dels gorgs més bonics de tot el Montseny, a la Riera de Gualba.

Diu la llegenda que, antigament, en el terme de Gualba hi havia sovint fortes tempestes que arruïnaven aquelles contrades arrasant camps i boscos. Unes tempestes, expliquen, que es formaven damunt del gorg Negre i que, poques hores abans, les aigües del gorg Negre rebullien i feien una remor estranya fins que se n'alçaven unes boires que formaven al cim un núvol negre.

 

Ja des de molts anys abans, se sabia que vivien bruixes i bruixots al gorg Negre, i es creia que tota la malura de les tempestes la provocava aquella gent.

Va ser llavors quan el rector de Gualba i tots els seus feligresos van anar en processó al gorg Negre, i el rector va aspergir-hi aigua beneïda per obligar les bruixes i els bruixots a viure fermats al fons de l'aigua, i manà plantar una creu al cim de la muntanya on es formava el núvol. I sembla que des de llavors, el terme de Gualba s'ha vist sempre més lliure d'aquelles grans tempestats.

 
Destaquem