El Mirador del Semàfor: un lloc històric al Delta del Llobregat

Una ruta ideal per descobrir els vestigis del segle passat al Delta del Llobregat

Avui us presentem un tresor amagat en el cor del Delta del Llobregat: el Mirador del Semàfor. Aquest racó et fascinarà tant per la seva història com per la seva bellesa, i és el pla perfecte per escapar del bullici quotidià. Això ens recorda que, tot i els temps canviants, el patrimoni i la bellesa d'aquesta regió continuen esperant a ser descoberts.

Un edifici del segle XIX 

El Mirador del Semàfor va ser construït el 1887, i la seva funció era controlar el trànsit marítim. En els seus inicis, era un punt crucial de comunicació marítima, ja que mitjançant banderes i, més tard, amb un telègraf òptic, es mantenia en contacte amb els vaixells i el castell de Montjuïc per alertar sobre accidents i naufragis.

A partir de 1910, aquest lloc es va convertir en la residència dels oficials dels carabiners, que tenien la caserna a uns quilòmetres de l’emplaçament. 

Avui dia, l’esquelet d’aquest edifici funciona com a mirador de la platja, ja que aquesta està tancada al públic. Per accedir a ell, s’ha de pujar una rampa perquè el mirador se situa tres metres per sobre del nivell del mar, evitant així les marees. 

La caserna dels carabiners 

En el mateix indret, trobem la caserna dels carabiners, que va ser creada amb dos objectius: evitar el contraban, especialment del tabac, i controlar la costa. Donada la seva ubicació, que tenia unes vistes privilegiades de tota la costa, els carabiners van ajudar en diversos rescats de vaixells i avions que quedaven encallats al mar, sent així salvadors de moltes vides humanes. Però, també és cert que a causa d’estar envoltats d’aigües estancades del delta, molts van patir paludisme, una malaltia que era transmesa pels mosquits. 

Com s’ha indicat al paràgraf superior, el 1910 el Mirador del Semàfor va acollir, com a residència, els carabiners que treballaven en aquest edifici. Una feina que va durar fins al 1939, quan el règim franquista va dissoldre aquest cos de carabiners per recolzar la banda republicana. Des d’aquell moment fins al 1970, l'antiga caserna dels carabiners va quedar sota el control de la Guàrdia Civil

Actualment, només queden les restes del que va ser un edifici prominent. En elles, algunes aus de la zona trobem refugi, però la seva principal missió és fer de barrera per protegir la platja natural que es troba al seu darrere. 

Segueix la ruta del Mirador del Semàfor

Per descobrir aquests dos monuments, hi ha una ruta circular d’uns 7 km que transcorre per un paisatge immillorable. El circuit no té cap mena de dificultat, és un camí pla, disponible per bicicletes i cotxets de bebè. A més, està molt bé senyalitzat; sempre has de seguir les indicacions cap al Mirador de la Bunyola

La primera parada és el Mirador del Semàfor, on podràs gaudir de les vistes de platja natural i de la costa, i uns quilòmetres més endavant et trobaràs amb la caserna dels carabiners. Sense dubte, una ruta clau per conèixer el passat marítim d’aquesta regió.

 
Destaquem