Entra des de casa al Castell Monestir d'Escornalbou

Descobrir el patrimoni d'arreu de Catalunya és possible des del sofà de casa

En aquests dies de restriccions a la mobilitat per les mesures decretades per aturar la Covid-19, una bona opció per fer les hores a casa més amenes és optar per gaudir del patrimoni de Catalunya des de casa. Així, hi ha diferents opcions per descobrir diferents museus i monuments des del sofà.

Avui us proposem viatjar fins al Castell Monestir d'Escornalbou, situat a la muntanya que porta el mateix nom. Es tracta d'una mansió senyorial de principis del segle XX que està formada per les restes de dos edificis medievals: el monestir de Sant Miquel i un castell.

Com expliquen al web de Patrimoni de la Generalitat, el conjunt va conformar durant més de sis segles la Baronia d'Escornalbou. Després de la Desamortització de Mendizábal (1835) va quedar pràcticament en ruïnes, fins que va ser adquirit per Toda el 1911, qui el va reformar seguint una interpretació molt personal. Fins i tot va decidir obviar les recomanacions i indicacions de Puig i Cadafalch.

Així, es van enderrocar construccions, es van aixecar torres d'un exòtic estil medieval i es van reconvertir espais per adaptar-los a les necessitats i gustos del propietari.

 

El resultat és encara visible avui: de l'antic monestir només se'n conserva l'església romànica, algunes restes de la sala capitular i l'estructura del claustre, que es va convertir en un mirador-jardí amb vistes al Camp de Tarragona.

Del castell, convertit en casa senyorial i escenari de trobades de les principals figures de la Renaixença catalana, en destaca la biblioteca i la rica col·lecció de gravats, ceràmica, mobles i peces de la col·lecció que Toda havia reunit en els seus viatges.

Podeu descobrir-ho aquí.

 
Destaquem