Els terratrèmols més importants de la història de Catalunya

Catalunya i el territori català no és, afortunadament, una zona amb massa activitat sísmica. El país no està a la vora de zones de contacte de grans plaques tectòniques que provoquin grans terratrèmols ni tsunamis. Es calcula que Catalunya pateix uns 800 terratrèmols l'any, tot i que la majoria són tan petits que gairebé ni els notem. A vegades, però, hi ha hagut algun cas inusual, on un gran terratrèmol ha sacsejat Catalunya violentament, fins i tot provocant morts.

El primer terratrèmol documentat a Catalunya data del 1373, amb l'epicentre entre  el Comtat de Ribagorça i la Vall d'Aran. El moviment va assolir una magnitud de 6.1, ocasionant danys a diferents punts de Catalunya i també a França. Tot i això, no té res a veure amb el terratrèmol següent, el més gran de Catalunya. El 2 de febrer de 1428 es va produir un sisme, conegut com a Terratrèmol de la Candelera, situat a prop de Camprodon. El moviment va assolir una intensitat de 9 i una magnitud de 6.5 i es calcula que va ocasionar dos mil morts. Les poblacions més afectades van ser Camprodon, Puigcerdà, Barcelona i Queralbs, on pràcticament va morir tothom.

Terratrèmol | Nació Digital

 

 

 

Durant el segle XX, es van produir dos terratrèmols que, tot i  no, provocar morts, van causar molts danys materials. Es tracta del de la Vall d'Aran el 1923 i el del Montseny l'any 1927. El 15 de maig de 1995 es va produir un sisme a la costa de Tarragona de magnitud 4.8 que, tot i no provocar cap dany ni personal ni material, va espantar els catalans que notaven que la terra literalment "tremolava" fortament sota els seus peus. Finalment, el terratrèmol més important del segle XXI es va produir també a Queralbs, el 21 de desembre de 2004, amb una intensitat de 4.0 a l'escala Richter.

Aquests terribles successos, ens recorden que tot i ser poc comú, l'amenaça de terratrèmols a Catalunya és real.

 

 

 

FONTS:

http://blogs.sapiens.cat/historiadorvital/2011/03/12/el-terratremol-de-catalunya-de-1428/

http://www.anuaris.cat/article/catalunya_tremola/319/

http://www.ccma.cat/el-temps/el-temps-de-la-a-a-la-z-terratremols-historics-a-catalunya/noticia/2693599/

 
Destaquem