El Pont Vell, una de les icones de Manresa

Els seus orígens cal buscar-los al segle XII

El Pont Vell de Manresa, que travessa el riu Cardener a l'entrada sud-oest de Manresa, es troba a l'entrada de la ciutat, i esdevé una de les siluetes més clàssiques del municipi. És un pont romànic de vuit arcs de mig punt, un dels quals va ser mig tapiat en construir-se la carretera d'Esparreguera, a la dreta del riu.

 

Té uns 113 metres de longitud, 3,60 metres d'ample i 25 metres d'alçada màxima sobre el nivell del llit del riu. Fet amb carreus de pedra, té la clàssica silueta d'esquena d'ase de molts ponts medievals, amb l'arc central més esvelt, de tradició romana, i els altres en degradació simètrica a cada banda. A tots dos costats de l'arc principal hi ha una finestra o arc de descàrrega, per tal d'oferir menys resistència en cas de riuada.

 

Els fonaments dels arcs centrals daten del segle XII, tot i que tradicionalment es considerava que els seus orígens podrien datar de l'època romana. El pont prengué la seva forma actual entre els segles XIII i XIV, quan hauria sigut reformat durant l'època de creixement econòmic i de població que experimentà la ciutat.

Bona part del pont originari va ser destruït durant la retirada republicana de gener de l'any 1939, però posteriorment, entre els anys 1960 i 1962, va ser reconstruït guardant el perfil i les formes anteriors per l'arquitecte J. Pons Sorolla, de la direcció general d'Arquitectura.

Més informació
 
Destaquem