La Cova dels Moros del Cogul, un espai ?nic

Catalunyamagrada.cat

 

La Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues, és un jaciment clau per a l'estudi de l'art rupestre. Declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és considerat un dels jaciments més importants i coneguts de la península Ibèrica.

 

Es tracta d'una cavitat d'uns 10 metres d'amplària, 3 de fondària i 4 d'alçària que va ser utilitzada per l'home durant uns 5.000 anys, des de l'any 7000 fins al 100 aC aproximadament. Encara avui són visibles, a més de les pintures, uns gravats que ocupen la part central de la cavitat. El conjunt pictòric és format per 42 figures pintades, a més de 260 elements gravats sobre la roca.

La Roca dels Moros s'emmarca en una zona que ha estat habitada per l'home gairebé de manera contínua des del paleolític, i per tant, que arqueològicament és molt rica. La població dels voltants, que ja coneixia les pintures, creia que devien tenir una certa antiguitat i les atribuïa a les antigues poblacions musulmanes. És per això que tradicionalment el lloc ha rebut el nom de la Roca dels Moros. Però va ser al començament del segle passat quan les pintures van ser conegudes pels investigadors, que van venir de tot Europa per estudiar-les.

 
Destaquem