Coneix la singular llegenda del monstre de Banyoles

És una dels atractius principals de la comarca

Una de les llegendes més conegudes de Catalunya és la que protagonitza un terrible monstre que vivia a les profunditats de l’estany de Banyoles al segle VIII.

 

El descriuen com una bèstia ferotge, esgarrifosa i indestructible. Tenia tot el cos cobert d’afilades pues d’os i, tot i que tenia ales, no podia volar a causa de les seves proporcions descomunals. També s’afirma que dels ulls li sortien espurnes i que tenia un alè tan pestilent que assecava les plantes i feia emmalaltir les persones i animals.

 

Cada dia els banyolins havien de sacrificar una criatura per tenir el monstre satisfet. La desesperació dels habitants era tal que van demanar ajuda a Mer (o Emeri), un monjo fill de Narbona (França), que va arribar a Catalunya amb les tropes de Carlemany per combatre l’exèrcit àrab. Diu la llegenda que Mer se’n va anar a l’amagatall del drac, i després de resar, l’animal no el va atacar i es va quedar quiet.

 

Mer va aparèixer pel poble passejant el monstre com si fos un gosset. L’animal semblava llavors totalment inofensiu. Atemorits, els habitants del poble van preguntar què havia fet i ell va respondre que l’havia convertit en vegetarià. Des d’aquell moment, el monstre només es va alimentar de les verdures que els banyolins li donaven.

 
Destaquem