El Celler Cooperatiu de Falset, una joia del modernisme

L'edifici està declarat bé cultural d'interès nacional

El Celler Cooperatiu de Falset, al Priorat, és un edifici modernista de Cèsar Martinell declarat bé cultural d'interès nacional. Actualment forma la part de la Cooperativa Falset-Marçà inscrita en els cellers de la Denominació d'Origen Montsant.

 

Està situat a la dreta de l'entrada de la població, venint des de Móra d'Ebre. Va ser construït l'any 1919 per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet per encàrrec del Sindicat Agrícola de Falset. Martinell va ser assessorat per Josep Maria Valls, director dels Serveis Tècnics d'Agricultura de la Mancomunitat, i per l'enginyer enòleg Erasme M Imbert.

 

L'edifici es compon de dos cossos amb coberta inclinada de teula a dos vessants, sobre encavallada de fusta. El cos principal, destinat a celler, és de tipologia basilical, format per una nau central major i dues naus laterals menors. Aquestes se separen mitjançant arcs parabòlics d'obra de maó sobre pilars allargats, per acabar en un mur superior amb les finestres d'il·luminació lateral de la nau.

 

El cos transversal és el destinat a l'elaboració. Tots dos cossos estan separats per una arcada mixta de petits arcs rebaixats i arcs parabòlics als extrems sobre pilastres d'obra de maó, que permet la comunicació visual dels espais.

 

La façana principal té una composició medievalista, de caràcter singular, flanquejada per dues torres laterals amb acabat emmerletat, i presidida per una portalada amb dovelles de granit i un gran finestral emmarcat amb obra de maó.

 

Són especialment notables la torre del dipòsit d'aigua, amb una estructura d'arcs parabòlics creuats, i la formalització neomedieval de la façana que converteix aquest edifici industrial en una construcció amb entitat arquitectònica que enllaça amb els antecedents medievals i culturals de la població.

 
Destaquem